Enligt den senaste ekonomiska redovisningen av J-husbygget är det beräknade underskottet i jämförelse med den beslutade ramen på knappt 1,8 miljarder kronor nu uppe i 600 miljoner kronor. Underskottet beror till stor del på fördyringar för pålningsarbeten och markarbeten för bland annat el-och VVS-installationer, men även indexuppräkningar.
– Underlaget till stopp-beslutet var bristfälligt, och det är samma kritik som har riktats mot hela projekteringen av J-husbygget. Två fel gör inte ett rätt, är Anna-Karin Klomps kommentar. Hon är landstingsråd för (KD).
LÄS MER: Bygget bromsas efter prischock
Hennes främsta invändning mot beslutet om att bromsa bygget är att konsekvenserna inte har utretts och presenterats för landstingsstyrelsen.
– Ett förslag om stopp kom från Landstingsservice till produktionsstyreslens arbetsutskott redan 11 augusti. Kostnaden för tre månaders stopp beräknades då till 15 miljoner kronor. Beslutet då blev att lämna frågan om stopp till landstingsstyrelsen, och enligt den information jag fått togs det också upp i deras arbetsutskott bara ett par dagar senare. Men inget uppdrag om närmare utredning av konsekvenserna gavs då, säger Anna-Karin Klomp.
Rapporterna med stark kritik mot J-husprojektet från Advokatfirman Oebergs och Landstingets ledningskontor diariefördes på måndagen och sändes ut till styrelseledamöterna på tisdagsmorgonen.
– Det är omfattande rapporter och det finns ingen möjlighet att hinna sätta sig in i dem från klockan 10.20 då jag fick dem till klockan 13 då sammanträdet började.
Hennes uppfattning är också att de flesta av att-satserna som den S-ledda majoriteten tog beslut om redan ligger inom den delegation som landstingsdirektören har:
– Undantaget är byggstoppet, och den muntliga information vi fick var att det kan komma att kosta sju-åtta miljoner kronor, säger Anna-Karin Klomp.
Johan Örjes, landstingsråd för (C ) instämmer i Klomps kritik mot bristfälligt underlag. På väg till Bryssel på studieresa tillsammans med C-landstingsgruppen ger han en kort kommentar:
– J-huset ändrades från informations- till beslutspunkt med kort varsel, och underlaget för beslutet var bristfälligt. Att Landstingsservice redan tidigare föreslagit ett stopp gör det dåliga underlaget ännu mera anmärkningsvärt. Det är ett problem att det inte är någon ordning och reda i majoritetens sätt att leda arbetet, säger Johan Örjes.