Oppositionen i Sigtuna kommun anser i likhet med majoriteten att nya skolor och förskolor måste byggas i kommunen.
Men enligt oppositionen har kommunen missbedömt den kapacitetsplan som togs fram under förra året. En plan där man beräknar hur den framtida inflyttningen kommer att se ut.
Enligt Olov Holst (M) har kommunen räknat med större ökning av befolkningen än den som faktiskt kommer att ske. Han har varit i kontakt med flera byggbolag som håller med om att beräkningen är för optimistiskt.
– Byggbolagen kommer inte att bygga i den takt som Sigtuna kommun räknar med, säger Olov Holst (M).
Oppositionen anser därför att Sigtuna kommun inte behöver bygga lika många skolor som miljardsatsningen innehåller. Enligt oppositionen är antalet skolor och förskolor bara en del av en valkampanj.
– Man vill bara ha så många objekt som möjligt att inviga. Det är precis vad man gjorde inför förra valet. Vi kommer i stället att föreslå att man sprider de här investeringarna under flera år, säger Olov Holst (M).
Oppositionen är också kritisk till finansieringsmetoden. Enligt Olov Holst (M) borde majoriteten ha lagt undan pengar för nya skolor sedan tidigare i stället för att som nu låna 800 miljoner kronor.
- Jag får inget bra svar på hur man ska finansiera det här. Men om du lånar en miljard kronor så kostar det varje år ungefär 70 miljoner i avskrivningar och räntor. Någonstans måste det tas och det finns inte i den kommunala ekonomin, säger han.
Enligt honom kommer resultatet att bli höjd skatt eller nerdragningar inom verksamheten.
– Man bedriver ett väldigt smutsigt spel. Det är med skattebetalarnas pengar man driver en valkampanj, säger Olov Holst (M).
Han anser att majoritetens sätt att bedriva politik på är oansvarig.
– Hade man i stället under ett antal år satt av pengar från exploateringsvinster så hade vi inte behövt låna lika mycket pengar, säger han.
Han ser också att miljardinvesteringen sätter oerhörd press på stadsbyggnadsförvaltningen som inte har tid att hantera privata bygglovsansökningar och en stor risk för att saker och ting går fel när planer och ritningar genomförs i all hast.
Samtidigt är oppositionen kritisk till att informationen om satsningen nådde partierna endast sex dagar innan det extrainkallade mötet i kommunstyrelsen där beslut skulle tas.
Eftersom partierna ansåg att tiden var för kort för att sätta sig in i ärendet valde de att inte delta i beslutet. Nästa steg är att skolplanerna ska skickas ut på samråd.