2015 utsågs Vilyam Melki till sektionschef och biträdande verksamhetschef för Akademiska sjukhusets thoraxkirurgi. Där opereras sjukdomar i hjärtat, lungorna och de stora blodkärlen.
I höstas utsågs han till chef i tre år till – trots att läkarfacket sa blankt nej.
I protokollen står att facket framfört att Vilyam Melki "ofta kommer sent på möten eller inte närvarar alls" och att de ifrågasätter om det går att förena hans bisysslor med chefsuppdraget på Akademiska.
Anna-Karin Agvald är ordförande för läkarfacket och var med i förhandlingarna. Hon kommer från en annan del av sjukhuset.
– Min reaktion när jag kom in i det här var att det lät märkligt med hans bisysslor och hans chefsuppdrag. Jag studsade på omfattningen. Det var ju därför vi opponerade oss, säger hon.
Arbetsgivaren å sin sida framförde att Vilyam Melki väl uppfyller sin arbetstid, att frånvaro hanterats acceptabelt, att han drivit utvecklingen framåt på kliniken, samt att arbetsmiljön förbättrats.
Anna-Karin Agvald tycker inte att förbättringen av arbetsmiljön varit tillräcklig.
– Visst var det en förbättring, men den var verkligen inte stor. Och vår huvudpoäng utifrån våra lokala ombuds bild från kliniken är att han varit en iceknärvarande chef.
I samband med beslutet att ge Vilyam Melki tre år till som chef kom ett nytt ärende upp: behovet av en ställföreträdande sektionschef som ersätter vid frånvaro. Vilyam Melki är sedan i höstas tjänstledig på 20 procent året ut.
Läkarfacket förklarade sig inledningsvis oenigt med arbetsgivaren om behovet av att inrätta en ställföreträdare. En ordinarie chef bör vara närvarande på 100 procent, hävdade de enligt protokollet från samverkansmötet. Men efter förhandling enades man om en lösning med en utvärdering i januari.
Efter att förhandlingarna med facket inleddes i maj i år har Vilyam Melki inkommit med ny redovisning av sina aktuella bisysslor. Där uppger han att tidsåtgången för dem kommer att ligga på mellan 25 och 30 timmar per månad.
LÄS MER: Kirurgen: "Operationerna har inte bekostats av Ackis"
En av de fem bisysslor han listar är som styrelseledamot i Er Klinik Sverige AB, som arbetar med estetisk kirurgi. Enligt hans redovisning har bolaget ingen verkamhet än, men en ny klinik ska öppna inom kort.
Vad som inte framgår är att Vilyam Melki också är största ägare i bolaget bakom den nya kliniken.
På nätet finns en filmad föreläsning från i höstas i år där Vilyam Melki berättar om Estetikum, Er klinik och planerna på den nya kliniken. Där beskriver han att kliniken bland annat ska ha "fem större fullt utrustade operationssalar med narkoskapacitet", "11 uppvaksplatser," och en "vidhängande konferensanläggning för utbildning av läkare, personal, patienter och anhöriga."
Kliniken ska ha en kapacitet på 2 000 fettsugningar årligen.
Han uppmanar också politikerna att finansiera den här typen av operationer för patienterna. "Vi har kapaciteten, de har resurserna", säger han.
Anna-Karin Agvald har hört talas om den nya kliniken och tycker att den reser frågor runt Vilyam Melkis arbetstid och chefsroll på Akademiska sjukhuset.
– Om jag var hans chef skulle jag väl fundera på hur allt det här hänger ihop. Jag tycker att det ringer varningsklockor här. Vi har begärt en avstämning i januari för att ser hur väl det fungerar med en ställföreträdande sektionschef.