Öppet hus på slakteriet lockade nyfikna
Ett gott initiativ. Det var besökarna överens om när Swedish Meats i Uppsala hade Öppet Hus på måndagen. Men besöket kunde summeras på olika sätt. Rent och snyggt tyckte de flesta. Men en av besökarna slog bakut: "Det här var det värsta jag varit med om".
- Vi vill visa att vi inte har något att dölja, sa platschefen Kenny Thor.
Bakgrunden är den massmediala uppmärksamhet som riktats mot bland annat Swedish Meats slakteri i Uppsala. Som UNT tidigare berättat har miljökontoret i Uppsala krävt en rad åtgärder vid slakteriet. Sammanlagt handlar det om förelägganden och vitesbelopp på närmare 400 000 kronor. Dessutom har Swedish Meats polisanmälts eftersom man använder elpåfösare vid slakteriet.
Swedish Meats har överklagat miljökontorets beslut till länsstyrelsen. Ärendet är ännu inte avgjort.
- Det kanske har varit lite överdrivet, lite hetsjakt på slakteriet. Men det är klart att man måste mjölka höglakterande kor, annars är det djurplågeri. I övrigt tycker jag att man i dag har gett en bra och rättvis bild av verksamheten, säger Ingemar Johansson som driver en gårdsbutik utanför Uppsala.
Hustrun Gittan nickar instämmande.
"Skär i hjärtat"
Utanför en box står hon och småpratar med några kalvar som snart ska in till slakt.
- Det skär i hjärtat, säger hon.
Senare skulle hon också träffa på lammen som paret skickade till slakt tidigare på morgonen.
- Hej då, säger hon vinkar lite försiktigt. Fast jag har ju redan sagt hej en gång.
Gittan Johansson tror inte att användningen av elpåfösare är så förskräckligt som det påstås. Hon och maken har djur hemma på gården och hon anser att man ibland måste "ta i lite grand".
- Det finns bångstyriga djur, då måste man hitta på något.
Det här var första gången på många år som hon besökte slakteriet i Uppsala.
- Jag tror jag var här någon gång på 50-talet. Då var det snuskigt, det är det inte i dag. Jag tycker det ser bra ut.
"Accepterar inte slakt"
Men alla delade inte hennes åsikt. Mikael Nilsson, medlem i Djurens Rätt var i och för sig glad över att Swedish Meats bjöd in allmänheten, men han varit inte särskilt munter över vad han fick se.
- Ärligt talat, det här var det värsta jag varit med om. Det vänder sig i magen på mig.
Mikael Nilsson har varit vegan och vegetarian i fem år. Av ren nyfikenhet anmälde han sig till visningen. Han ville veta om bilden av slakterierna i massmedierna stämmer.
Gör det?
- Det tror jag. Nog hade jag förväntat mig att det skulle vara rent och snyggt, men det är ju blod överallt. Dessutom luktar det illa, säger Mikael Nilsson som har svårt att acceptera storskalig slakt.
- Egentligen accepterar jag inte slakt över huvud taget. Man får inte ha ihjäl djur.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!