Öppen attityd ger säkrare vård
Regeringen har tillsatt en utredning som ska se över patientsäkerheten och tillsynen över hälso- och sjukvården. Anmälningsplikt för apotekspersonal och utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar är några exempel som ska studeras närmare.
Uppmuntrar personalen. Chefsläkaren Torbjörn Söderström vill uppmuntra medarbetarna att prata om de problem, fel och misstag de möter i jobbet.
Foto: Pelle Johansson
Både Världshälsoorganisationen, WHO och EU har tagit fasta på behovet av ett rapporteringssystem som inte straffar den anställde i vården. Istället ska man lära av misstagen och dela med sig av erfarenheterna.
Sverige har i över 60 år haft ett system för anmälningar, Lex Maria. Som UNT tidigare berättat har anmälningarna i landet ökat från 918 under 2001 till omkring 1 500 i fjol.
Även anmälningarna till Hälso- och sjukvårdens ansvarsnämnd, HSAN har ökat, från 3 200 under 2001 till 4 525 i fjol.
Sanktioner och disciplinpåföljder mot den enskilde ifrågasätts dock av många, bland annat Torbjörn Söderström, chefsläkare vid Akademiska sjukhuset i Uppsala.
Han anser att en öppen och lärande attityd i kontrast till ett repressivt, undertryckande klimat leder till ökad patientsäkerhet. Enligt Söderström har det av tradition alltid funnits risk för disciplinåtgärder mot personalen i sjukvården.
- Det är ytterst få patientskador som beror på avsiktliga handlingar. Det rör sig däremot ofta om systemfel, men eftersom det ständigt finns ett hot att bli anmäld blundar många för de fel som begås.
Vid Akademiska sjukhuset finns ett internt system för avvikelserapportering.
- Vi jobbar ständigt med att förbättra systemet, så att det ska bli enklare att uppmärksamma risker i vården, säger Torbjörn Söderström.
Uppsala läns landsting gör ca 30-60 anmälningar enligt Lex Maria varje år. Men det är ett trubbigt instrument och säger egentligen ingenting om hur säker och trygg vården är.
- Det är ett svårtolkat mått. Om anmälningarna minskar kan det betyda att vården blivit bättre, men det kan också innebära att vården anmäler färre avvikelser, säger Torbjörn Söderström.
I den utredning som regeringen tillsatt ska man bland annat se över om det ska införas krav på utdrag ur belastningsregistret vid nyanställningar inom hälso- och sjukvården. Dessutom ska regelverket för anmälningssystemet granskas. Utredaren ska också undersöka hur patienterna kan få hjälp och stöd av landets patientnämnder oavsett var i landet man bor.
Vårdens baksida
Del 4 av 4
Del 4 av 4
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!