Operationsköerna efter strejken består

Omkring 450 operationer på Akademiska sjukhuset i Uppsala ströks på grund av strejken i våras. Det kommer att ta hela hösten att komma ikapp, enligt chefsläkaren Ulf Hanson.

Uppsala2008-07-25 00:01
Den nationella strejken där Vårdförbundet tog ut sjuksköterskor i strejk, bland annat vid Akademiska sjukhuset, kommer att märkas av långt in på hösten. På Akademiska sjukhuset ser man nu att en mängd operationer har blivit överstående.
- Strejken berörde de operativa specialiteterna mycket, framför allt kirurgdivisionen, säger Ulf Hanson som är chefsläkare vid sjukhuset.

Under strejken hölls fem av fjorton operationssalar stängda. Det var tillräckligt för att omkring 450 operationer skulle ställas in. Framför allt påverkades patienter inom ortopedin: cirka 300 patienter som väntade på operationer som höft- och ryggoperationer.
- Dessa salar används för fullt annars så man kan lätt räkna ut att det blir köer på det här sättet, säger Ulf Hanson.

Sjukhusledningen bedömer att det kommer att behövas månader av arbete innan man kommer till samma kösituation som före sommaren och strejken. Någon satsning på extrapersonal och fler operationstimmar finns dock inte planerad i nuläget.
- Problemet är att vi har brist på operationssjukskösterskor. Vi måste försöka ta igen det här med befintlig personal. Det är inte så att vi kan beta av det här direkt. Det kommer in annat som måste prioriteras.

Att beordra in personal från semestrarna är inte heller aktuellt.
- Om vi drar in semestrar så måste personalen få ut dessa i september i stället. Det blir bara att skjuta problemet framför sig, säger Ulf Hanson.

Under strejken pågick operationer av akuta, livshotande tillstånd. De som fick sina operationstider strukna hörde till de lägst prioriterade.
Ulf Hanson menar ändå att de som får vänta kan ha svåra problem med sina åkommor.
- Det handlar huvudsakligen om smärtproblematik. Man har ont och minskad rörlighet. En del patienter kommer nu att få gå längre med sina besvär.

Akademiska sjukhuset har på sig att leva upp till vårdgarantin som innebär att operationer ska ske inom tre månader. Nu talar mycket för att patienter kan tvingas vänta längre. Därmed har de också rätt att på landstingets bekostnad söka vård i andra landsting.
- Den möjligheten har man om vi inte klarar vårdgarantin. Men det har ju samtidigt varit strejk på Karolinska och andra sjukhus så jag vet inte om det är så mycket bättre där.

Agneta Viberg, ordförande i Vårdförbundet vid Akademiska sjukhuset, säger att arbetsgivarens information förändrats sedan strejken.
- Tidigare hörde vi att strejken inte innebar så mycket för köerna. Men självklart gjorde den det.
Agneta Viberg anser att löneökningar är det enda som kan råda bot på sjuksköterskebristen och operationsköerna.
- I dag har vi en hel massa operationer som stryks på grund av brist på sjuksköterskor. Allt beror på att vi behöver rekrytera och behålla dem som redan finns. Då behövs inte tillfälliga insatser.
FAKTA

Vårdkonflikten inleddes i mitten av april i år och avslutades i slutet av maj. Hundratals sjuksköterskor vid ett antal avdelningar på Akademiska sjukhuset togs ut i strejk, bland annat påverkades ortopedmottagningen och ögonmottagningen av den långdragna konflikten. När parterna godtog medlarnas bud hade strejken involverat sammanlagt 600 sjuksköterskor, biomedicinska analytiker och röntgensjuksköterskor. Dessutom innebar strejken att planerade operationer ställdes in tills vidare på de uttagna avdelningarna.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!