Birgitta Birgisdottir är sektionschef för Akademiska sjukhusets operationsavdelning. Hon berättar att luftfuktigheten är nära för höga värden.
– Vi har inte behövt ställa in några operationer i nuläget och vi hoppas att det inte ska behövas, men det är på gränsen, säger Birgitta Birgisdottir.
Om luftfuktigheten blir för hög kan patientsäkerheten äventyras.
– Hög luftfuktighet kan vara känsligt vid viss typ av kirurgi då risken för infektion kan öka. Vi gör individuella bedömningar av varje fall i samråd med kirurgerna. Olika typer av operationer kan vara olika känsliga för detta, säger Birgitta Birgisdottir.
Birgisdottir berättar att operationsavdelningen noggrannt följer regelverket och att sjukhuset jobbar med att sänka luftfuktigheten i operationssalarna.
– Luftfuktigheten kan man styra genom att höja temperaturen och öka ventilationen.
Samtidigt kan inte sjukhuset höja temperaturen alltför mycket.
– Patientsäkerheten är naturligtvis viktigast, men en del av personalen har förkläden och står under lampor – det blir otroligt varmt med risk för vätskebrist. Om det blir över 25 grader i operationssalarna ska vi inte operera, säger Birgitta Birgisdottir.
Luftfuktigheten kan även påverka sterilt material som används vid operationerna, men i dagsläget är det under kontroll enligt Birgitta Birgisdottir.
– Om det blir för hög luftfuktighet krävs det att man steriliserar materialet igen. Det har vi inte behövt än. Förra veckan tog vi in extra avfuktare och läget är bra när det kommer till sterilt gods.
Luftfuktigheten är inte Akademiska sjukhusets enda problem. Vårdskulden är fortsatt hög då stort fokus har legat på att vårda covid-patienter. Cirka 2500 operationer har fått ställas in sedan pandemin startade.
Pär Bäckman är tjänstgörande produktionschef på Akademiska Sjukhuset. Han menar på att det är svårt att veta när pandemins vårdskuld kommer att vara åtgärdad.
– Det är svårt att säga exakt när vi är i fas. Det beror på hur mycket vi kan öka operationskapaciteten, säger Pär Bäckman.
Akademiska sjukhuset jobbar nu med att ta fram lösningar för att åtgärda problemet.
– Vi gör extra kösatsningar på sjukhuset inom vissa områden – till exempel med operationer kvällar och helger. Vi tar också hjälp av andra sjukhus och privata vårdgivare, berättar Pär Bäckman.