Operation mot fetma bra även på sikt

En bantningsoperation mot sjuklig fetma ger även på många års sikt en bestående kraftig viktnedgång. Nära nio av tio anser att de mår bättre efter operationen och skulle rekommendera den för en bekant.

Uppsala2007-05-04 00:01
Det framgår av en uppföljningsstudie av 262 fetmaopererade patienter, som på torsdagen redovisades vid Svenska gastrodagarna i Uppsala.
- Att viktnedgången är så bestående och patienterna så nöjda känns väldigt roligt och motiverande, säger kirurgen Magnus Sundbom vid Akademiska sjukhusets kirurgklinik.
Han är en av de ansvarig för uppföljningen som innefattar de allra flesta patienter som för mer än fem år sedan vid Akademiska sjukhuset genomgick den mest använda operationsmetoden vid sjuklig fetma, en så kallad Roux-en-Y gastric bypass.

Denna operationsmetod innebär bland annat att den översta delen av magsäcken görs om till en liten magsäcksficka, som maten snabbt kan passera genom under sin väg ut till tunntarmen. I Uppsala har metoden använts i drygt 10 år.
När patienterna opererades vägde de i genomsnitt 120 kilo och hade ett så kallat kroppsmasseindex, BMI, på 42. Att det rörde sig om sjukligt feta personer framgår av att "gränsvärdet" för övervikt är ett BMI-värde på 25 och för fetma 30.

Vid uppföljningen minst fem år efter operationen hade patienternas BMI sjunkit till i genomsnitt 31. De hade alltså blivit kvitt sin sjukliga fetma, även om de fortfarande var överviktiga eller lätt feta.
Syftet med fetmaoperationer är inte i första hand att göra patienterna normalviktiga, utan att minska de sjukdomsrisker som sjuklig fetma innebär. Hur väl detta uppnåtts har inte undersökts direkt, men de flesta patienterna tyckte att de mådde bättre.
- 88 procent av dem angav att de var mycket nöjda eller nöjda med effekterna av operationen på deras allmänna välbefinnande, säger Magnus Sundbom.

Några hade dock dagliga besvär med buksmärta eller halsbränna, som kan vara en slags långsiktig biverkan av själva operationen.
Numera opereras årligen drygt 100 patienter för sjuklig fetma i Uppsala. En växande andel av operationerna görs med titthålsteknik.
- Om några år räknar vi med att använda titthålsteknik vid ungefär hälften av operationerna, säger Magnus Sundbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!