Operation minskar risk för feta

Höga halter i blodet av proteinet proinsulin är en riskfaktor för diabetes och hjärtinfarkt. Hos mycket feta personer är proinsulinhalten kraftigt förhöjd, men efter en fetmaoperation sjunker de till nära nog normala nivåer.

Uppsala2007-10-13 00:01
Det visar en studie som publiceras i det senaste numret av facktidskriften Diabetic Medicine.
- Även när fetmaoperationen inte leder till att patienterna blir normalviktiga kan den kraftigt förbättra deras proinsulinvärden. Detta bör i sin tur markera minskad risk för flera följdsjukdomar till fetma, säger Björn Zethelius, överläkare vid Akademiska sjukhusets överviktenhet och forskare vid Institutionen för folkhälso- och vårdvetenskap, Uppsala universitet.

I studien har forskarna i detalj undersökt hur en vanlig måltid efter en natts fasta påverkar ämnesomsättningen i tre grupper: en med mycket feta personer, en med tidigare mycket feta personer som genomgått en fetmaoperation, och en med normalviktiga personer.
Redan innan de efter fastan började äta hade de mycket feta kvinnorna och männen tre gånger högre halt av proinsulin i blodet än de normalviktiga och fetmaopererade, men fortfarande rejält överviktiga, personerna.
När socker kommer ut i blodet under en måltid stimuleras bukspottkörtelns så kallade betaceller att släppa ut mer proinsulin och insulin för att ta hand om sockeröverskottet.

Dessa sjunker sedan åter till normal nivå. Hos personer med
diabetes fungerar denna blodsockerkontroll sämre än normalt.
- Fastän ingen av personerna i vår studie hade diabetes såg vi detta också hos de mycket feta personerna. Efter måltiden steg deras proinsulin- och insulinhalter mer än i de båda andra grupperna. Det dröjde också längre tid innan halterna började sjunka, säger Björn Zethelius.
Tre timmar efter måltiden hade både de normalviktiga och de fetmaopererade personerna normala proinsulin- och insulinhalter i blodet. De mycket feta kvinnorna och männen däremot fortsatte att ha flerfaldigt förhöjda proinsulin- och insulinhalter även efter så lång tid.
- Det visar inte bara att deras sockeromsättning fungerar dåligt. Det är också ett tecken på att betacellerna i bukspottskörteln tvingas arbeta mycket hårdare än normalt och på sikt riskerar att skadas av detta, med risk för utveckling av diabetes, säger Björn Zethelius.

Han betonar dock att det behövs mer forskning för att ta reda på exakt vilken roll förhöjda halter av proinsulin spelar vid uppkomsten av diabetes och hjärtkärlsjukdomar.
- Men även innan vi känner till de exakta mekanismerna för detta talar mycket för att mätning av proinsulin i blodet kan bli ett framtida värdefullt hjälpmedel för att välja ut vilka mycket feta patienter som i första hand kan ha nytta av en fetmaoperation, säger Björn Zethelius.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!