Operation gör livet lättare

Allt fler överviktiga personer opereras. Genom att minska möjligheten att äta stora portioner och ta upp näring kan livet förlängas för personer med kraftig fetma. Akademiska sjukhuset är bäst i Sverige på duodenal switch - en metod som spås bli vanligare i framtiden.

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2010-01-26 08:00
Magnus Sundbom, docent och överläkare på kirurgkliniken, tar på sig de blå operationskläderna. Några våningar längre upp ligger patienten nedsövd på operationsbordet. Han har ett BMI över 50, vilket räknas som extrem fetma. Nu ska han genomgå en så ­kallad duodenal switch, en operation som sannolikt kommer att förändra hans liv och hälsa rejält.
- Det är ingen skönhetsoperation. Vi vill att patienten ska bli av med sina följdsjukdomar. 90 procent av patienterna med diabetes blir av med sjukdomen efter operationen, säger Magnus Sundbom strax innan han går in i operationssalen där ett team med en undersköterska, en narkosläkare och narkossköterska, en kirurg och en operationssjuksköterska väntar.

Innan operationen börjar presenterar alla sig för varandra enligt sjukhusets nya patient­säkerhetsregler. Men i själva verket känner de varandra väl. Samma team har opererat nästan alla de 120 patienterna som hittills genomgått en duodenal switch-operation och en hel del av de tusen gastric bypass-operationerna som gjorts vid sjukhuset. Nästan alla svenska duodenal switch-operationer görs vid Akademiska sjukhuset, men metoden spås få större spridning i framtiden. Den används för patienter som anses vara för feta för att en gastric bypassoperation ska vara effektiv.
- Vi får allt fler patienter som väger över 200 kilo. Då behövs det en kraftfull metod. Om gastric bypass är en Volvo kombi är duodenal switch mer som en Porsche. Ett kraftpaket, en del går ned över 100 kilo, men det finns mer risker, säger Magnus Sundbom.

Operationen tvingar patienten att ändra sina matvanor. Att äta stora portioner eller för mycket fet mat går till exempel inte längre. Förutom att en stor del av magsäcken tas bort, minskas kroppens förmåga att ta upp näring genom att tunntarmen kortas och leds om. Därför måste patienten äta multivitamintabletter varje dag.
Magnus Sundbom och kirurgen Jakob Hedberg mäter upp patientens tunntarm och kapar av den ungefär en meter från tjocktarmen. Sedan tar de bort cirka tre fjärdedelar av magsäcken och häftar ihop resten. Trots att operationen både är komplicerad och riskfylld småpratar teamet lugnt med varandra. Att sy fast magsäcken och tunntarmen är det svåraste momentet. Kopplingen får inte läcka, bli för smal eller bred. Efter operationen får patienten stanna kvar på sjukhuset i sex dagar. Två dagar efter operationen får han börja dricka lite vatten och sedan så småningom äta. Redan första månaden brukar den genomsnittliga patienten tappa tio kilo. Men viktnedgången på lång sikt är cirka 80 procent av övervikten, ibland upp till 100 kilo.
- Nyckeln till framgången med metoden är att patienten bara kan ta upp en liten del av näringen, säger Magnus Sundbom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!