Operation är sista utvägen
I år opereras 120 patienter för fetma vid Akademiska sjukhuset i Uppsala. Operation är en sista utväg vid svår övervikt. I genomsnitt minskar patienterna sin vikt med 45 kilo första året efter operationen.
Starka lampor, det sylvassa klingande ljudet från instrumenten, det entoniga surret från ventilationsanläggningen, de blodiga dukarna och lukten från brända blodkärl präglar bilden här inne i operationssalen.
På operationsbordet ligger en kraftigt överviktig patient, en patient med sjuklig fetma, eller morbid fetma som det heter inom sjukvården.
Det här är patientens enda chans när alla andra behandlingar och åtgärder misslyckats.
Patientens underhudsfett är mycket tjockt.
Tar fram magsäcken
När snittet är lagt ska läkaren orientera sig för att hitta tarmar, magsäck, lever och andra organ.
- Nu ska jag ner och ta fram magsäcken, det kallas djupkirurgi. Men det ser ni nog inte så mycket av, säger Magnus Sundbom.
In genom dörren kommer narkosläkaren. Han ser sig omkring, tittar så att allt är som det ska och vänder därefter ut igen för att bege sig till nästa operationssal.
Patienten övervakas med hjälp av slangar och apparater. En narkossköterska har ständig koll på instrumenten, tittar tålmodigt och gör emellanåt några anteckningar i journalen. Hon uttrycker det bäst själv när hon säger: "Jag ser till att patienten mår bra. Det är lite pyssel".
Kom ett dygn tidigare
Ett dygn tidigare hade patienten anlänt till Akademiska sjukhuset. Nu väntade samtal med kirurgen som ska genomföra operationen, narkosläkaren, undersköterskan, sjuksköterskan på vårdavdelningen och sjukgymnasten. Efter EKG och ett antal blodprover är patienten redo för operation.
@3a Text:- Kanon, kanon, här ser vi en liten bit av levern, den ska vi vika upp. Och här har vi bukspottkörteln, den lilla rosa därnere, den måste vi vara rädda om, säger Magnus Sundbom.
Nästan hela magsäcken, 95 procent, ska nu kopplas ur. I fortsättningen ska maten från matstrupen passera ned i en mycket liten del av vad som återstår av övre magsäcken. Därefter ska maten fortsätta direkt över i tunntarmen, stor som en tumme.
Nu är det slut med stora portioner.
Häftas ihop
- Det är dags att häfta ihop tunntarmen, säger Magnus Sundbom.
Operationssjuksköterskan Annika Dannberg överräcker ett instrument som fungerar som en häftapparat, men som mer ser ut som ett harpungevär för havsfiske.
Och under tiden som läkaren arbetar med sina händer, "skjuter" med sin häftapparat, berättar han om helgens framgångar för sonens knattelag i fotboll.
- Vi slog dom allihop, säger han och syftar på motståndarlagen Fyris, GUSK, VP eller vilka de nu var.
Han ber om ett nytt häftmagasin. Skjuter vidare och ser fram emot helgens matcher.
- Men först har vi två nya operationer på fredag, tillägger han.
Operationssjuksköterskan nickar instämmande.
Efter en och en halvtimme är operationen över. Slangar och apparater kopplas bort. Instrument och dukar räknas för tredje gången för att kontrollera att ingenting har glömts kvar i buken på patienten.
In genom dörren kommer narkosläkaren för att väcka patienten.
Om några dagar är det dags att fara hem.
För att börja ett helt nytt liv.
Läs mer i papperstidningen: Carita Söderlund i Enköping är en av dem som opererats för sin fetma. Efter att ha provat alla bantningskurer hade hon inget val. Vågen visade på 120 kilo och hon bestämde sig för operation.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!