Stormarknaden blev en kyrka: "Vi är radikala"

Ann Eriksson sträcker ut sina händer och tar tag i en kvinnas huvud. Hon talar snabbt i tungor. Kvinnan faller till golvet efter att Ann kanaliserat Guds kraft genom henne. Det här är berättelsen om plåtladan i Stenhagen som blev en kyrka.

Ann Eriksson är medlem i församlingen och en av dem som brukar hålla i predikan.

Ann Eriksson är medlem i församlingen och en av dem som brukar hålla i predikan.

Foto: Axel Hilleskog

Uppsala2022-07-24 07:45

Församlingen stämmer upp i sång:

NAMNET JESUS

Det är en halvvarm söndagseftermiddag i juli. Parkeringen utanför den gamla ÖoB lokalen i Stenhagen börjar fyllas och jämför sig nästan med grannparkeringen utanför Willys.

Kyrkan har inga fönster och av allt att döma skulle det fortfarande kunna vara en stormarknad. 

undefined
Echurch är beläget i Stenhagen, granne med Willys. Foto: Axel Hilleskog

De automatiska skjutdörrarna särar sig och överallt är det glada miner. Folk sitter vid runda bord och samtalar. Pastorn Stefan Edefors glider sömlöst mellan sällskapen. Så även församlingens sångledare Eleonora Lahti. Hon ska strax inta scenen där bandet redan står redo. 

– Vi har ett budskap som är relevant. Och det är att Jesus dog så att du får leva. Att Jesus tog alla dina sjukdomar så att du kan vara frisk. Att Jesus blev fattig så att du kan få allting du behöver i livet, säger Stefan Edefors.  

SKONA NAMNET JESUS, sjunger Eleonora från scenen.

I takt med sångens melodi börjar en efter en att ställa sig upp, lyfta armarna över huvudet och vagga fram och tillbaka – som att de trycks åt olika håll av musiken. 

undefined
Under sången på gudstjänsten ställer sig församlingsmedlemmarna upp och låter sig föras fram och tillbaka av musiken.

Ett barn springer upp och ner mellan stolsraderna, fri från dömande arga blickar. 

Scenen intas av en ung kvinna som uppträder med ett sångnummer. Hon berättar om sin psykiska ohälsa och hur hon lyckats överkomma den med hjälp av sin tro. Hallelujarop hörs från olika håll. 

Ungefär 200 stolar står utplacerade framför scenen och under predikan har raderna fyllts. På ena sidan sitter en familj med småbarn. Till höger en äldre ensam man med rutig skjorta. Längst fram en yngre kvinna med tatuering och sneakers. Gudstjänsten fortsätter.

I DET NAMNET JESUS, sjunger församlingen. 

Några dagar innan besöket träffar tidningens reporter pastorn Stefan Edefors och blir runtvisad i lokalen. Han berättar om kyrkans loppis och hur de skänker matlådor till behövande. 

undefined
"Vi har ett budskap som är relevant. Och det är att Jesus dog så att du får leva", säger Stefan Edefors, pastor i Echurch.

– Vi försöker vara tidsenliga och nå människor där de är. Vi vill nå ut till dem som vanligtvis inte går i kyrkan. 

Echurch, den elektroniska kyrkan, utmärker sig på flera sätt, men kanske framförallt för att gudstjänster och evenemang går att följa via nätet. 

– Vi streamar och kör live varje kväll. Orkar du inte in till kyrkan en söndag, då slår du på med fjärrkontrollen och är med hemifrån, säger han.

Stefan och flera av församlingsmedlemmarna har gemensamt att de började sin religiösa resa i Livets Ord.

– Jag gick med i Livets Ord för de var radikala. De stod för något. De ville något. 

undefined
"Vår vision är att sprida evangelium". Foto: Axel Hilleskog

Viljan till att förändra, eller "skaka om staden", som han senare säger under sin predikan, är ett återkommande tema. 

– Jag vill också förändra. Jag vill förändra Uppsala. Jag vill beröra Sverige. För jag känner att jag har något. Jag känner att jag har ett budskap. Jesus älskar dig. Det var dig han dog för och han gjorde det medan du fortfarande var en syndare.

På en vägg intill hänger det tavlor med berättelser om människor i församlingen som blivit helade tack vare sin tro. Där finns bland annat Jonathan som blev fri från sina aggressionproblem, och Josef som blev av med sitt spelmissbruk. 

undefined
Enligt pastorn Stefan Edefors har Echurch cirka 200 medlemmar. Foto: Axel Hilleskog

Här är berättelsens första avvikelse. År 2014 kommer den danske "mirakelpastorn" Jens Garnfeldt till Jönköping och hamnar i blåsväder för att ha påstått sig kunna väcka döda till liv och hela obotliga sjukdomar, skriver Aftonbladet. Han granskas bland annat av TV4:s Kalla fakta. Garnfeldt är vän till Stefan Edefors och har predikat på Echurch två gånger sedan kyrkan grundades. 

– Jag känner Jens, men vi har ingen formell koppling till honom. Jag tror också på mirakel och att folk kan bli helade. Om man inte tror på mirakel är det ingen idé att tro på Gud. 

Om jag har cancer, kan jag bli botad då?

– Ingen aning, jag har inget svar på det. Jag vet folk som upplever att de blivit helade direkt... Sedan kan jag inte säga att här och då skedde ett mirakel, jag kan bara konstatera att de inte är sjuka längre. Jag försöker inte ta åt mig någon ära, snarare är det ett faktum att det händer saker. 

undefined
På väggen mitt i församlingslokalen hänger en tavla från när pastorn Stefan Edefors predikar i Etiopien. Enligt honom åker församlingen på resor varje år. Foto: Axel Hilleskog

I ett annat rum bakom scenen visar Stefan studion där de sänder live på kristna Kanal 10. Kanalen är en del av Börje Claessons mediekoncern, som tidigare granskats av Aftonbladet för att ha dragit in miljoner på kollekt och finansierat lyxbilar. Stefan Edefors sitter som styrelseordförande för Claessons koncern och äger själv aktier i Kanal 10. 

– Bilen som den där granskningen handlade om var i min värld inget speciellt. Men, jag fattar att när ett företag drivs med pengar som har skänkts för ett visst syfte, då måste man kunna förvänta sig att de används på rätt sätt. 

Stefan uppger att han inte tar ut någon lön från Echurch som, enligt honom, omsätter mellan fem och sex miljoner kronor per år. Han menar att de inte heller gynnas ekonomiskt av sändningarna på Kanal 10. 

Stefan är själv omskriven sedan tidigare, för ett påstått pyramidspel. Något som inte hade några juridiska konsekvenser.  

undefined
Ann Eriksson berättar för församlingen hur hon frälst icke-troende och uppmanar de till att göra detsamma.

Gudstjänsten går mot sitt slut. Deltagarna börjar efter uppmuntring att vallfärda till scenen. Ann Eriksson, håller nu i predikan och flera från församlingen bildar en rad framför henne. 

Hon sträcker ut sina händer och greppar tag i en äldre kvinnas huvud och ställer sig ansikte mot ansikte med henne. Hon börjar högljutt tala snabbare, på ett obegripligt språk som varvas med engelska. 

En församlingsmedlem berättar att Ann talar i tungor, att Gud nu talar genom henne.

Kvinnan, vars huvud Ann håller tag i, har nu börjat lyfta sina armar och nästintill vibrerar. Ann talar snabbare och snabbare och når ett klimax.

 – I RELEASE THE FIRE OF GOD!

Kvinnan faller ner på golvet och blir liggande i fosterställning. Samma medlem som tidigare, berättar att kvinnan nu blivit rörd av Gud och att vissa i det mötet tuppar av under några minuter. 

Kvinnan som ligger där blir omhändertagen av de andra medlemmarna som ler snällt och bäddar om henne med filt. En efter en dunsar de andra ner i marken till tonen av Anns tungomål.  

När dammet lagt sig kommer flera fram till tidningens reporter, klart uppspelta och till synes genuint intresserade av att få dela med sig av upplevelsen. Lyckliga att tidningen fått bevittna det.

På väg mot dörren tar pastorn Stefan Edefors tag i tidningens reporter och omfamnar honom skrattandes. 

– Ni behöver inte rehabiliteras nu va? 

Echurch

Kyrkan grundades 2017 av Stefan Edefors som är en av två pastorer. Den andra pastorn heter Johnny Foglander och har varit aktiv i Livets Ord i över 34 år, han avslutade sin tjänst där 2017 och gick därefter direkt till Echurch. Församlingen har runt 200 medlemmar och ligger i Stenhagen, Uppsala. 

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!