Ont om tid för analysföretag
Fågelinfluensan blev ingen framgång. Nu hoppas Uppsalaföretaget Alphahelix på positiva resultat från USA för sitt instrument för dna-analyser. Men tiden krymper. Snart behövs mer pengar igen, kapital som kan bli allt svårare att komma över.
- Vi kan krasst konstatera att det inte har gått enligt planerna sedan dess. Utvecklingen har varit långsammare, säger Per Ersson, extern ekonomichef på Alphahelix Molecular Diagnostics.
Företaget har i huvudsak två produkter: Instrumentet QuanTyper, som gör snabba dna-tester av upp till 48 prov samtidigt, och reagenspatronen Capillette, ett tillbehör. Båda har testats kontinuerligt, QuanTyper finns just nu i USA hos ett bioteknikbolag, för patronen finns en avsiktsförklaring med ett italienskt företag. Men ännu har ingen enhet sålts.
På torsdagen kom ännu en kvartalsrapport från Alphahelix, som noteras på Aktietorget, och återigen står det alltså nära noll i försäljningskolumnen, 209 000 kronor för att vara exakt. Bolaget har krympt antalet anställda från nio till tre och flyttat till mindre lokaler, men ändå är det förstås bara en tidsfråga innan pengarna tar slut.
En sak är viktigare än allt annat för framgång, att instrumentet är bra. Tanken var att kunna visa upp banbrytande mätningsresultat som gav internationell uppmärksamhet och att därefter hitta en global partner för marknadsföring och försäljning.
- Det har inte inträffat ännu. Och konkurrensen ökar på en hela tiden föränderlig världsmarknad, säger Per Ersson.
- Men det positiva är att vi har ett väl fungerande instrument med unika egenskaper. Och att det händer saker som ger hopp om resultat, som det pågående samarbetet i USA.
Analys med den så kallade PCR-metoden upptäcktes av Nobelpristagaren Kary Mullis och utvecklades sedan av Uppsalaforskaren Mats Malmqvist i slutet av 1990-talet. Alphahelix gick i konkurs 2003 men rekonstruerades och hamnade sedan helt rätt i tiden med sina snabbanalyser, med hot om fågelinfluensa och andra pandemier. Ett hot som ju inte blivit mindre aktuellt på senare tid.
Svininfluensa eller ej, riskkapitalbolagen prövar sina investeringar noga i finanskrisens spår, satsar på säkra kort. Per Ersson, som också arbetar för Affärsstrategerna, huvudägare i Alphahelix, tror ändå på möjligheter för bolaget.
- Trenden i riskkapitalbranschen är kanske att gå in i mer mogna bolag. Men vi satsar fortsatt på bolag som befinner sig i tidiga skeden, säger han.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!