Ont om praktikplatser för ungdomar

Samtidigt som arbetslösheten bland ungdomar stiger blir det allt kärvare att få tag på praktikplatser. Arbetsmarknadsenheten vid Uppsala kommun skulle behöva ett femtiotal till redan i dag. Men företagen har inte tid.

Uppsala2004-11-23 00:00
I lördags berättade UNT om den ökande ungdomsarbetslösheten i Uppsala län. Tjugoen procent fler unga går utan jobb i dag jämfört med för ett år sedan. Samtidigt blir det allt svårare att få tag på praktikplatser som leder till jobb eller fungerar som arbetsträning för de arbetslösa.
— Vi har ett 100-tal platser rullande i dag men skulle behöva minst 150. Det har blivit allt svårare att få företagen att ställa upp under det senaste året. Det är ett stort problem för oss, säger Morgan Lihnè som är chef för arbetsmarknadsenheten vid Uppsala kommun.

Måste tänka om
Det är svårt att få praktikplatser inom alla sektorer. Anledningen till det tror han är att företagen rationaliserat hård. De har helt enkelt inte tid att ta emot praktikanter. Dessutom har konkurrensen om praktikplatserna ökat. De arbetslösa får slåss om jobben bland annat med elever från olika gymnasieprogram.
Men Morgan Lihnè tror att företagen måste tänka om och bli mer av "ambassadörer" för sina arbetsplatser för att kunna locka unga i framtiden.
— Ska man ha några anställda så måste man göra något. Det gäller speciellt hantverksyrken. Runt 2010 kommer det att bli brist på arbetskraft, speciellt hantverkare. Här finns en chans att låta våra arbetslösa ungdomar prova på jobbet. Annars är risken stor att de väljer något annat, säger han.

Mer marknadsföring
För att själva nå ut bättre har arbetsmarknadsenheten just nyanställt en person på heltid som ska jobba direkt mot företagen med bland annat branschträffar.
— Storföretag som Asea har börjat marknadsföra sig direkt emot vissa skolor för att intressera unga för deras arbeten. Det är något vi måste jobba mer på här också, säger Morgan Lihnè.
Kommunens arbetsmarknadsenhet bildades för snart ett år sedan. Enheten jobbar konternueligt med 175 arbetslösa ungdomar i åldrarna 18-24 år.



Fakta: Så har arbetsmarknadsenheten lyckats hittills.

Ungdomar 18-20 år. Omfattas av KPU - kommunalt program för unga som betalas av statliga medel.
Av 214 inskrivna har 131 slutat. 40 procent av dem har fått arbete. 9 procent har gått vidare till studier. Resten finns i kategorin annan åtgärd.

Ungdomar 20-24 år. Omfattas av ungdomsgarantin som betalas av arbetsförmedlingen.
Av 319 inskrivna har 223 slutat. 39 procent av dem har fått jobb. 19 procent studerar. Resten har gått vidare till andra åtgärder, är sjukskrivna eller har slutat på eget initiativ.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om