Onödiga besök ställer till det på barnakuten

Nästan hälften av patienterna på Akademiska barnsjukhusets akutmottagning borde inte vara där. Med hjälp av slopade avgifter för barn och ungdomar på vårdcentralerna hoppas politikerna förändra föräldrarnas vanor. Men vårdpersonalen tror inte det räcker.

Agnes Toivonen undersöks av sjuksköterskorna  Cecilia Lingmert och Susanne Elvebrink medan mamma Ulrika Toivonen tittar på.

Agnes Toivonen undersöks av sjuksköterskorna Cecilia Lingmert och Susanne Elvebrink medan mamma Ulrika Toivonen tittar på.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2009-06-13 08:00
Vissa dagar är det timslånga köer till akutmottagningen på Akademiska barnsjukhuset. En stor anledning är att ungefär 40-45 procent av föräldrarna kommer dit med barn som egentligen ska tas om hand inom primärvården eller kan friskna till lika snabbt utan sjukvårdens hjälp.
- Det kan vara barn med täppta näsor, springmask eller öroninflammation. Eller mest bara föräldrar som är oroliga, säger sjuksköterskan Carin Lind Jonsson.

I syfte att få bort de onödiga besöken och få fler att söka rätt vårdnivå infördes patientavgifter för barn och ungdomar under 20 år. Men effekten uteblev. Tvärtom ökade antalet besök både inom primärvården och på barnsjukhuset. Därför vill den borgerliga alliansen inom landstinget i Uppsala län nu ta bort avgifterna för primärvårdsbesök, men behålla kostnaden för sjukhusbesök.

Personalen på barnsjukhuset välkomnar förändringen. Men att det ska lösa problemet tror ingen.
- Det känns lite som spel för galleriet. Det är inte ekonomin som styr, utan var de kan få en tid snabbt. Många föräldrar söker sig till oss på kvällarna och då är inte husläkarmottagningarna öppna, säger Carin Lind Jonsson och får medhåll från kollegerna Erik Jonsson och Margrete Hogstad.
De tror även att det finns en stark tro hos föräldrarna att kompetensen är högre på barnsjukhuset, än inom primärvården.
- Men egentligen har många husläkare mycket mer erfarenhet än läkarna som är här, säger Carin Lind Jonsson.

Inte heller Margareta Öhrvall, som är chef för kvinno- och barndivisionen på Akademiska sjukhuset, räknar med att beslutet kommer att innebära någon större förändring för barnsjukhuset.
- Många upplever att det är lätt och tryggt att söka sig dit. Men det är ett rimligt och bra beslut och jag hoppas det får effekt. Nu har vi många primärvårdsfall och de som verkligen behöver vården får vänta för länge.
I ett av rummen på akutmottagningen ligger Agnes och stönar av smärta. Hon har haft feber i tre dagar och efter att ha rådgjort med både sjukvårdsrådgivningen och det lokala BVC valde Ulrica Toivonen och Anna-Carin Andersson att åka till barnsjukhuset. De har varit här förr både med Agnes och tvillingsystern Elsa. Till en husläkare har de däremot aldrig gått.
- Jag tror många som har sjuka barn direkt tänker på att åka till barnakuten. Har man småbarn som låter så här är det för oroligt att vänta på en tid. Pengarna spelar ingen roll, säger Anna-Carin Andersson och tittar på Agnes som gråter av smärta.

Inom primärvården är man också positiv till förslaget. Men inte heller här finns några större förväntningar på något resultat. Att gå till barnavårdscentralen eller distriktssköterskan är redan gratis, och eftersom flera barn får räknas till samma högkostnadsskydd kan kostnaden ändå inte bli högre än 900 kronor om året. Eva Lööf, chef på Kungsgärdets vårdcentral, tror att många barnfamiljer inte känner till vilka vårdalternativ som finns.
- Vi försöker informera, men det är svårt att nå ut med information. Och när barnen blir sjuka tänker man i första hand på barnsjukhuset.
Fakta

2007 infördes avgifter för barn- och ungdomar under 20 år inom landstinget i Uppsala län. Syftet var att patienterna skulle styras till rätt vårdnivå och onödiga besök skulle förhindras. En utvärdering visade att avgifterna inte hade någon större effekt på vårdvalet och att besöken ökade. För landstinget innebar förändringen även 10 miljoner kronor i ökade intäkter.
Den borgerliga alliansen vill att avgifterna tas bort inom primärvården från första juli, men behålls på sjukhusen. Landstingsstyrelsen har godkänt förslaget. På måndag ska landstingsfullmäktige avgöra frågan.
Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet föreslår att samtliga patientavgifter för barn- och ungdomar under 20 år tas bort. Deras motivering är att föräldrarnas ekonomi inte ska avgöra vilken vård barnen får.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om