Omvänd guldrusch hos pantbanken

Guldpriset ligger på historiskt höga nivåer. Och det är många som går till pantbanken för att få ut pengar för guldet som ligger i byrålådan.- Kunderna är medvetna i dag om att guldpriset har stigit. Många har ringt runt och frågat så de vet ungefär hur mycket de kan få för sina smycken, säger Solan Säfström, som jobbar på Svensk Pantbelåning i Uppsala.

Solan Säfström.

Solan Säfström.

Foto: Hans E Ericson

Uppsala2009-10-24 09:00
Skälet till det höga guldpriset kan ses i finanskrisen. Men dollarpriset påverkar också, och när dollarn sjunker så stiger guldpriset ofta.
- Grundregeln är att i tider av finansiell osäkerhet stiget guldpriset, säger Pär Melander, råvaru­analytiker på Handelsbanken.

På ett och ett halvt år har utlåningen ökat med 25 procent hos Svensk Pantbelånings kontor runt om i Sverige. Och det allra vanligaste är att man använder guldföremål som säkerhet, även om man tar emot allt som har ett andrahandsvärde.
- Men det är svårt att säga om folk lånar mer på grund av lågkonjunkturen eller om det är för att guldet har stigit i värde, säger Anna Pettersson, operativ chef på Svensk Pantbelånings huvudkontor i Stockholm.

Går man till guldsmedsaffären får man nu 140 kronor grammet för guldsmycken i 18 karats guld. Det är lite mindre än på pantbanken, men i gengäld slipper man då att ta ett lån.
- Vi märker att det är fler som vill sälja sitt guld. De får väldigt bra betalt nu, säger Marilyn Lundqvist på Mattsons Guld.

Betyder det höga priset att försäljningen av smycken har minskat?
- Nej, det är tvärtom så att vi säljer mer nu. Möjligen har försäljningen av riktigt tunga guldkedjor minskat. Men å andra sidan väljer många större och tyngre förlovningsringar, säger hon.
Och att låna på pantbanken är inte särskilt billigt. En guldkedja på 18 karat, vilket är det absolut vanligaste föremålet som lämnas in till pantbanken, ger i dag ett lån på 150 kronor grammet, med avdrag på en uppläggningsavgift på 50 kronor. Vill man sedan hämta ut sina smycken får man betala en ränta på 3,75 procent per påbörjad månad. Omräknat till effektiv årsränta motsvarar det 45 procent, vilket ligger en bra bit över de flesta kreditkortsräntorna.
- Då ingår både värdering och förvaring av sakerna. Ska man sälja sitt hus måste man betala för värderingen separat, säger Anna Pettersson.

I några fall är det dock uppenbart redan när kunderna lämnar in sakerna att de inte är intresserade av att lösa ut dem igen.
- Många kan bli förvånade när de måste ta ett lån, säger Solan Säfström.
Pantbankerna får enligt reglerna inte köpa in föremål, bara använda dem som säkerhet för ett lån. Men om man väljer att inte lösa ut föremålen blir det i princip samma sak som om man sålt dem.
- Och den här andelen har ökat. Tidigare var det tio procent som inte löste ut sina saker. Under den här tiden när guldpriset har varit högt har det ökat några procentenheter, säger Anna Pettersson.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om