Omtvistat bostadsbygge redan från starten
Fridlysta vattensalamandrar, gravar från bronsåldern, upprörda naturvänner och protestlistor. Det planerade bostadsbygget i Gränby backe har varit en omtvistad fråga ända sedan de första planerna presenterades.
Redan från början möttes projektet av stort motstånd. Många var upprörda över de planerade husbyggena. Gränby backe är "den enda lilla ynka biten naturområde i hela östra delen av staden", skrev en privatperson som var emot förslaget. Över 2 000 underskrifter samlades in och överlämnades till Uppsala kommun i protest.
Förberedelserna fortsatte. På våren 2002 hölls en arkitekttävling där förslag på hur det nya bostadsområdet skulle se ut presenterades. Segrarens idé innebar bland annat att det skulle byggas 500 lägenheter i flerbostadshus på mellan två och sju våningars höjd.
Planeringen fortskred och våren 2003 lämnades ett förslag på att bygga ungefär 450 bostäder i områdena kring Norra Gränbyvägen, Marknadsgatan, Vaksalagatan och Solskensgatan.
Proteststorm
Bygget var inte helt oproblematiskt. I Gränby backe finns flera fornlämningar. Ett antal gravar och boplatslämningar från bronsåldern låg i vägen för bygget och länsstyrelsen krävde att de skulle flyttas från platsen innan grävarbetet påbörjades. Länsstyrelsen ansåg också att sällsynta växter och djur samt strövområdena skulle bevaras.
Svårigheterna tog inte slut där. Flera orosmoln tornade upp sig vid horisonten. I början av 2002, samtidigt som planeringen pågick för fullt, fick Uppsala kommun alarmerande upplysningar om att delar av Gränby backe skulle vara bebott av en rödlistad och fridlyst art av vattensalamander. Protestvindarna mot bygget ökade nästan till stormstyrka. Sveriges naturskyddsförening, miljöpartiet och boende i närheten rasade.
Ingen dispens
En protestvandring genomfördes i Gränby backe med krav om att den utrotningshotade arten skulle skyddas.
Läget undersöktes under sommaren 2003 och till sist bestämdes det att salamandrarnas område inte fick bebyggas för att inte störa naturen. Byggnadsnämnden försökte få dispens hos länsstyrelsen för att flytta djuren till ett annat område men fick nej.
Nu har ytan för byggområdet minskat kraftigt och antalet planerade bostäder halverats. De områden som ännu är aktuella för bygge är bland annat delar av Vaksalagatan och Solskensgatan. Marken där består av garage, odlingslotter och övergivna trädgårdar. Planeringen pågår fortfarande och ingen vet ännu hur omfattande bygget kommer att bli.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!