Omtalade polismetoden kommer till Uppsala

Den omtalade polismetoden bakom "Sluta skjut" kommer till Uppsala. Under våren 2022 har arbetet med metoden startas upp med syfte att minska det dödliga våldet i kommunen.

Den omtalade polismetoden Group Violence Intervention (GVI) kommer att införas som arbetsmetod i Uppsala för att minska det grova våldet och antalet skjutningar i kommunen.

Den omtalade polismetoden Group Violence Intervention (GVI) kommer att införas som arbetsmetod i Uppsala för att minska det grova våldet och antalet skjutningar i kommunen.

Foto: Utryckning Uppsala

Uppsala2022-05-13 07:55

Polisområde Uppsala, Uppsala kommun och Kriminalvården Region Mitt har enats om att samarbeta enligt den polisiära arbetsmetoden Group Violence Intervention (GVI), som bland annat ligger bakom den omtalade satsningen "Sluta skjut" i Malmö.

GVI riktar sig främst mot individer med anknytning till kriminella nätverk. För att minska våldet ska polisen tillsammans med kommunen och kriminalvården bryta våldsspiraler och motverka fortsatta kriminella val hos individer och de grupper som de tillhör. 

En viktig del i metoden är också att erbjuda hjälp till de gruppmedlemmar som vill lämna det kriminella livet.

undefined
Kommunens jobb i satsningen på GVI är att bistå med en avhopparverksamhet för de som vill lämna gängkriminaliteten. Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) berättar att arbetet med avhopparverkamheten startades i april tidigare i år.

Kommunstyrelsens ordförande Erik Pelling (S) hoppas att arbetet ska göra Uppsala säkrare.

– Varje skjutning är oacceptabel. Vi måste ha nollvision och vi vill som kommun hjälpa till med att uppnå det. I grunden är det polisens jobb, men vi kan inte bara sitta passiva och se på när det pågår. Vi vill hitta ett sätt att hjälpa till och GVI är en metod där kommunen får en viktig roll, säger han.

Varför har ni valt att testa just GVI?

– Om man tittar på tidigare resultat är det en metod som funkar. I Malmö, som började med metoden redan 2018, har antalet skjutningar sjunkit mycket och det finns vetenskapliga belägg för att den fungerar i USA.

För att genomföra satsningen har Uppsala kommun beviljats utvecklingsstöd för 1 350 000 kronor av Brottsförebyggande rådet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!