Omstridd rektor DO-anmäls

Den rektor som anses ha uppträtt olämpligt mot flera kvinnor i personalen på en skola i Uppsala län har nu anmälts till diskrimineringsombudsmannen (DO). Till hösten kommer en psykosocial utredning att göras på arbetsplatsen.

Uppsala2009-06-18 06:00
UNT har tidigare berättat att åtta kvinnor på skolan anser sig ha blivit utsatta för olika former av kränkningar av rektorn som i vissa fall skulle kunna kategoriseras som sexuella trakasserier. Sju av dessa står nu bakom en anmälan till DO. Där beskriver de bland annat hur rektorn tagit dem i midjan och nacken, kommenterat deras utseende och ställt frågor om samlivet. Han ska också ha snäst av personal och uppträtt hotfullt vid något tillfälle.

Sedan problemen påtalats av skyddsombuden för några veckor sedan har rektorn varit avstängd från sin tjänst. På tisdagen hölls dock ett möte med personalen och alla inblandade parter. Personal- och skolchef har med hjälp av Sveriges Kommuner och Landsting gjort en arbetsrättslig bedömning och anser inte att det som inträffat är tillräckliga skäl för varken uppsägning eller omplacering. Man anser det inte heller vara möjligt att utfärda en varning.
- Det finns ett beslut om att vi inte kommer att ge någon disciplinär åtgärd. Det finns inte något underlag för det, säger rektorns närmaste chef.

Lärarnas Riksförbund har dock fått gehör för ett krav om att utföra en psykosocial utredning av situationen på arbetsplatsen till hösten. Detta eftersom arbetsmiljön påverkats mycket negativt av det som inträffat.
- Det finns en djup klyfta mellan rektorn och personalen. Det råder ett monumentalt misstroende mot honom och vi har svårt att se hur det ska kunna överbryggas, säger Lärarnas Riksförbunds ombud.

Enligt skolans skyddsombud har de utsatta kvinnorna mått mycket dåligt efter det inträffade. Han berättar också att personalgruppen är helt enig i sin kritik av rektorn.
Både skyddsombud och fack menar att det knappast finns någon möjlighet för rektorn att återgå i tjänst. Lärarnas Riksförbund anser också att skolledningen borde kunna hänvisa till samarbetssvårigheter som en grund för omplacering.
- Jag vill inte gå händelserna i förväg men som vi ser det finns det nog ingen annan lösning än att han skiljs från sin uppgift, säger Lärarnas Riksförbunds ombud.

Rektorn själv ska ha framfört vid mötet att han är missförstådd. Hans avsikt var bara att uppmuntra personalen och ge komplimanger.
UNT har talat med den aktuella rektorn men han vill inte kommentera det inträffade.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!