Omstridd fasad kan försvinna

Åhlénshuset, vid Stora Torget orsakade 60-talets Musikens husdebatt bland Uppsalaborna. Framtiden för huset och dess hålmönstrade fasad är nu oviss.

Uppsala2010-03-25 07:26
Planer på om- och tillbyggnad är
i full gång, även om ingen ansökan kommit in till byggnadsnämnden i Uppsala än.
Ägaren, Axfast AB, har under den senaste tiden funderat över olika förslag på hur en om- och tillbyggnad till fastigheten skulle kunna se ut.
Varför ska ni göra detta
just nu...
- Det ser för djävligt ut, tomten mot Dragarbrunnsgatan menar jag, säger Jan Henriksson, fastighetschef på Axfast AB.
- Projektet är ett led i uppfräschningen av hela Dragarbrunnsgatan. Jag tror att diskussionen om det började för fem, sex år sedan och vi har tittat på några alternativ. Vi måste ju hitta något som Uppsalaborna kan leva med under en lång tid, säger han.

Själva fasaden på Åhlénsvaruhuset, tidigare Tempohuset, har fastighetsbolaget inte tagit ställning till än, men Jan Henriksson säger att de försöker titta på helheten i hela kvarteret.
Stadsbyggnadsdirektören Ingvar Blomster menar att fästena på konstruktionen för den hålmönstrade fasaden är slut och måste åtgärdas på ett eller annat sätt inom en nära framtid.
- Antingen måste fästena stärkas eller så måste man ta bort fasaden.
Tempohuset i Uppsala kostade sju miljoner att bygga. Debatten var het vid dess tillkomst och mest handlade det om fasaden.
En av UNT:s skribenter tror sig se i syne och undrar om det är en spetsbyxa eller en spettekaka som tar form, en annan skribent, professor Paulsson kallar huset för "fadäs vid Stora Torget".

Föreningen vårda Uppsala bildades 1961 med anledning av Tempohusets utseende. Föreningen finns kvar än i dag, men just den här byggnaden ligger inte överst på dagordningen längre.
- I dagens läge skulle det vara nästan lika svårt att ta bort Åhléns som det var att ta bort Lokkska huset. Men det är inte lika omistligt, säger konstvetaren Anna Nilsén som varit ordförande i Vårda Uppsala sedan 1971.
- Tiden har gått och huset och fasaden har satt sig i folks medvetande. Och i dag räknas firman som ritade den, Backström och Reinius, till arkitekturhistorien, säger Anna Nilsson.
P-platsen mot Dragarbrunnsgatan kallar hon dock "ett sår i gatubilden" och tycker det är bra att den ska åtgärdas.
Helena Harnesk, tidigare antikvarie på Upplandsmuseet, och som brukar leda stadsvandringar i Uppsala, anser att Åhlénshuset egentligen inte passar vid torget, säger hon.
- Jag tycker heller inte att man skulle få tillstånd att bygga på mer. Byggnaden borde åtminstone få behålla sitt originalutseende. Den har blivit till en av Uppsalas intressanta byggnader, en ikon, säger Helena Harnesk.

ÅHLÉNSHUSET FRÅN 1643 ÅRS STADSPLAN TILL ASBESTSANERING

1643 Stora Torget får sin utformning genom 1643 års stadsplan. I denna utgick man från att torget skulle kantas av stenhus.

1934 Rubeckska gården, där Olof Rudbeck en gång bodde, rivs och på dess plats byggs ett Tempovaruhus som invigs i november. Affärsidén var att ingen vara fick kosta över 25 kronor. Byggmästare var Anders Diös. Huset kritiseras som fult, "en betong- och glaslåda". Numera finns bland annat Swedbank och en frisersalong i dess lokaler.

1958 Ny centrumplan upp-rättas av stadsarkitekt Per Olof Lefvert, som bland annat innefattar gå-gator och bilparkeringar under jord. Stora Torget skulle bli ett forum för fotgängare.

1959 Lokkska gården från 1700-talet med apotekshus rivs. Här arbetade Carl Wilhelm Scheele och när han supptäckt av grundämnet syre. Man börjar bygga enligt arkitekterna Sven Backström och Leif Reinius förslag på en tvåvåningars varuhusbyggnad med en kontorsdel tredje våningen.

1960 Debatten om Tempohuset rasar i UNT:s spalter.

1961 25 april invigs det nya Tempovaruhuset. Vid invigningen talade drätselkammarens ordförande Gösta Lundin. Han undvek att tala om husets exteriör. Debatten rasar vidare och Åhlén & Holm ger ett halvt löfte om att exteriören ska ändras vid en eventuell om- eller tillbyggnad.

1969 Tempo expanderar och börjar bygga på en våning. I samband med ombyggnationen är det tänkt att fasadens spetsmönster delvis ska döljas med lodräta balkar. Men husägaren menar att det blir för dyrt.

1970 I april finns ytterligare 1 000 kvadratmeter affärsyta i Tempohuset. Notan för ombyggnationen stannar på cirka 1,2 miljoner kronor.

1985 Över en natt, 21 september, byter samtliga Tempovaruhus namn till Åhléns.

1988 Axel Johnson AB köper Saba-företagen, där Åhléns ingår.
1991 Åhléns livsmedelshallar i hela Sverige går med förlust och tas över av Hemköp.

2000 Axfast AB anhåller om att få bygga till Åhlénshuset på parkeringsplatsen vid hörnet Dragarbrunns-gatan Smedsgränd. Men ägare till kring-liggande hus överklagar.

2001 Ombyggnad och renovering av Åhléns-huset som leder till asbestsanering. De
bärande balkarna från 1960 visar sig vara besprutade med asbest för att hålla längre vid brand.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om