Tullgarnsbron överklagas – för mycket trafik i centrum

Tullgarnsbron som ska byggas över Fyrisån överklagas av Uppsalabon Nils Jorborg som bor nära. Han anser att det blir för mycket trafik i stadskärnan och bygget skjuts upp.

Den planerade Tullgarnsbron kommer att gå från Kungsängsesplanaden och över ån mot Studenternas.

Den planerade Tullgarnsbron kommer att gå från Kungsängsesplanaden och över ån mot Studenternas.

Foto: &Rundquist

Uppsala2020-07-29 19:15

– Problemet med bron är att man ska leda in så mycket trafik, nästan motorvägsvolym, bland bostäderna, säger Nils Jorborg som själv bor i Industristaden.

Han har överklagat detaljplanen för Tullgarnsbron till mark- och miljödomstolen.

– Uppsala har ju profilerats som en miljöstad med fokus på cyklism, då rimmar det dåligt att leda in så mycket trafik i stadskärnan, säger han.

Tullgarnsbron är planerad att sträcka sig från Kungsängsesplanaden till Studenternas idrottsplats och sedan ansluta till Ulleråkersvägen vid Kap. Det ska bli en öppningsbar bro för bil- och busstrafik med dubbelriktade cykel- och gångbanor.

– Bullernivån kommer att överskrida de tillåtna gränsvärdena för bostadsområden, säger Nils Jorborg.

Han, som numera är pensionär, var civilingenjör i sitt yrkesliv och hade eget företag med brokonstruktioner. Nils Jorborg är hemmastadd i byggregler och hänvisar till den statliga förordningen som anger att högsta nivå för trafikbuller vid bostadsbyggnader får vara 60 decibel. Samtidigt som utredningen om brons förväntade ljudnivåer visar att de kommer hamna på mellan 65 och 85 decibel.

– Och då har utredarna räknat på att bilisterna håller en hastighet av 30 kilometer i timmen, trots att den angivna hastigheten på bron är 40 kilometer i timmen. Jag tror bilisterna kommer köra ännu fortare och då ökar också bullernivån, säger han.

Det var när Nils Jorborg inte fick ordentliga svar på sina frågor till kommunen som han bestämde sig för att överklaga detaljplanen för Tullgarnsbron. Han oroar sig också för att Uppsalas dricksvatten kommer att påverkas. 

– Kommunen tar vårt dricksvatten från Uppsalaåsen. I och med byggarbeten som ska pålas finns risk att man punkterar de lerlager som låser fast färskvattnet i åsen. Då kan det uppstå färskvattendränage, säger han, som vill att riskerna med pålningsarbetena ska belysas ordentligare i detaljplanen än vad som gjorts hittills.  

Han konstaterar också att en utlovad utredning av luftkvaliteten inte har skett, trots att det finns en förskola i anslutning till brobygget. 

– Hos Naturvårdsverket kan man läsa att miljömålen måste uppfyllas vid nybyggen och att det är extra viktigt just där barn kommer att uppehålla sig, säger Nils Jorborg.

I och med överklagandet kommer brobygget inte att starta under hösten som planerat. Bron som varit på gång sedan 2009 har blivit försenad många gånger redan. När bygget kommer i gång nu är högst oklart. 

"Tyvärr kan domstolen i dagsläget inte säga när målet kan komma att avgöras. Målsättningen är att 75 procent av den här typen ska avgöras inom sex månader", mejlar mark- och miljödomstolen till svar på frågan om när beslutet kommer.

– Vi måste få klartecken eller annat besked från mark- och miljödomstolen, innan vi gör någonting, säger Åke Westling, tf avdelningschef för gata, park och natur, Uppsala kommun.

Ännu är inte broentreprenören utsedd.  

– Handlingar måste ligga ute i 90 dagar, så det kommer att ta månader. Sen dröjer det säkert en månad till innan uppstarten av bygget är rimligt, säger Åke Westling.

Innan själva byggandet måste en massa förberedande arbeten av vatten- och avloppsledningar göras på bägge sidor av Fyrisån.

– Det blir ingen byggstart för Tullgarnsbron under det här året i alla fall, säger Åke Westling. 

Brobrogget är försenat

Redan 2009 beslutade kommunfullmäktige om en ny bilbro. Då gick tankarna på en byggstart drygt ett år senare. Därefter har brobygget blivit uppskjutet och minst sagt omdiskuterat. Ett 30-tal remissvar har pekat på många olika risker för luft, vatten och buller. Visionen är att Tullgarnsbron ska bli ett landmärke i årummet, en symbol för att Kungsängen omvandlats från industriområde till innerstad. Bron ska delvis minska trängseln på Islandsbron.   

Karta: Kungsängsesplanaden
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!