Sjukhusledningen om krisen: Vi har en arbetsmiljöskuld

Sjukhusledningen tar till sig av kritiken mot arbetsmiljön under pandemin. "Vi hade kunnat göra saker på ett bättre sätt".

Anna Wadenhov är HR-direktör på Akademiska sjukhuset.

Anna Wadenhov är HR-direktör på Akademiska sjukhuset.

Foto: Staffan Claesson/Bilbo Göransson

Uppsala2020-09-30 11:57

– Vi har en vårdskuld som vuxit under pandemin. Men vi har också en arbetsmiljöskuld till vår personal som vi måste ta om hand, säger Anna Wadenhov, HR-direktör på Akademiska sjukhuset.

Sjuksköterskor vittnar om psykiska besvär efter den stressiga arbetsmiljön under de turbulenta månaderna. Och sjukhusledningen får skarp kritik av Vårdförbundet.

– Vi hade kunnat göra saker på ett bättre sätt. Det får vi ta med oss och dra lärdomar av. Pandemin har varit en enorm utmaning för alla. Vi var tvungna att öppna avdelningar på kort tid. Bland annat med externa resurser men också personal från andra avdelningar, säger Anna Wadenhov.

Under pandemins början upprättades eskaleringsplaner för att se hur snabbt vården måste utökas för att möta behovet.

Sjukhusledningen hoppas nu att personalen får den semester i höst som de inte kunde få under sommaren, på grund av risken för en andra våg av covid-19, vilket UNT skrivit om. 

– När vi upprättat nya vårdavdelningar och flyttat personal så har vi gjort riskbedömningar och identifierat åtgärder som behöver göras för att minimera skadan, men det är klart att vår personal som jobbat extremt mycket under våren inte fått tillräcklig återhämtning, säger Anna Wadenhov.

Sjukhuspersonalen har tillgång till både Sjukhuskyrkan och Länshälsan, en företagshälsovård som erbjuder terapisamtal.

Kuratorn Agneta som arbetar på Ackis läste om sjukhusledningens åtgärder på arbetsmiljöproblemen i UNT i helgen. Hon tycker att det görs för lite.

– Orsaken till att folk mår dåligt är att de blivit omplacerade, överkörda och inte fått ordentligt semester. Det kan man inte åtgärda med företagshälsovårdens avslappningskurser eller yoga. De behöver en rejäl semester, säger hon.

Företagshälsovården löser inte arbetsmiljön, säger Agneta.

– Det har varit en ansträngande period på sjukhuset på alla plan, särskilt för de som blivit omplacerade mot sin vilja. Då är det inget magiskt svärd att gå till företagshälsovården, säger Agneta.

Hon heter egentligen något annat. Hon vill vara anonym eftersom hon själv haft stressbesvär på jobbet.

– Det här problemet finns inte bara bland sjuksköterskor. Vi är undersköterskor, kuratorer, sjukgymnaster, allt möjligt. För arbetsmiljöproblem är de skyldiga att ta fram en handlingsplan. Men istället skickar de personal till länshälsan för att få massage eller lära sig att slappna av. Det är fånigt, säger Agneta.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!