Det var första gången som Tamnaråns dag arrangerades. Både Tierps kommun, Upplandsstiftelsen och det biologiska museet Biotopia i Uppsala var med. Platsen var Tämnaråns fördämning i Karlholm och det nya så kallade omlöpet där fisk kan vandra förbi dammluckorna och vidare upp i ån för att leka.
Tomas Loreth Remén, fiskeribiolog vid Upplandsstiftelsen, hade satt ut ryssjor dagen innan för att se vilka arter som rör sig i vattnet just nu. Det visade sig vara mört.
– Mörten leker och vi har fångat många som är fulla med rom och mjölke. Efter mörten kommer andra arter att leka i ån, säger han.
Omlöpet är ett 100-tal meter långt och fungerar som en mindre fors vid sidan om fördämningen. Den stod klar år 2012 och har inneburit ökade möjligheter att leka för en rad olika arter, som lake, abborre, id och vimma.
– När vi provfiskat har vi hittat öringyngel som kläckts länge upp i ån och även här i omlöpet. De mörtar som vi fångat i dag och som går upp och leker har troligen också kläckts i Tämnarån, säger Tomas Loreth Remén.
Så omlöpet har varit ett lyckat projekt?
– Mycket. Det gynnar allt som lever under ytan. Innan var det stopp för fisken här i Karlholm. Nu kan de vandra upp till Västland där nästa damm ligger.
Ale Mattsson från Karlholm som fiskat i ån sedan barnsben intygar att fisket är bra. Han har både fått gädda, abborre och sik.
Tämnaråns dag var också en dag för skolan och för barnen. Under förmiddagen var flera skolklasser från Karlholm på plats och studerade livet under Tämnaråns yta under ledning av personal från Biotopia.
Nathalie och Emma Anderson från Karlholm var där med sin mamma Marie Andersson och fångade smådjur i en plastlåda med vattnet från ån. Nathalie fick en spindellik krabat.
– Jag har hittat en snigel, sade Emma.
Mamma Marie Andersson tyckte att hela arrangemanget var bra.
Det tycker också Helena Söderberg och Katarina Larsson som är lärare vid kommunens naturskola.
– Ett bra ställe att undervisa barn om naturen på. Många tyckte det var jättekul att komma ut och lära sig om naturen på det här sättet. Det är viktigt i dag när så många barn inte är ute så mycket på fritiden. Vi kommer tillbaka flera gånger med andra barngrupper, säger de.
De konstaterade att barnen från Karlholm kan mycket om fiske och vilka fiskarter som finns i deras å. Troligen beror det på att de bor intill havet där fiske är en del av livet och fritiden.