På regionens smittspårningsenhet konstaterar man att det har skett ett tydligt trendbrott de senaste veckorna där mönstret skiljer sig radikalt från hur det sett ut tidigare. Smittspridningen ökar nu mest i åldersgruppen mellan 20 och 30, och inte som tidigare bland ovaccinerade grundskolebarn och deras föräldrar.
Samtidigt ser man de senaste veckorna en tydlig ökning av antalet fall som faller ut i den så kallade typnings-pcr som nu görs med alla positiva prover.
– Vi ser nu en ökad spridning där vi inte sett det förut. Det här skiftet sammanfaller på ett sätt som vi inte sett med deltavarianten. Tidigare har smittan främst skett via nära hushållskontakter inom familjen. Nu är det fler som smittats utanför hemmet, säger Mats Martinell, medicinskt ansvarig på provtagningsenheten och en av forskningsledarna i Crush covid-projektet.
Från den senaste veckan återstår fortfarande många prover att analysera. Men preliminära resultat av typningen visar att omkring 60 procent av de prover som hittills är klara inte är deltavarianten. Det mesta talar för att det då är omikronvarianten som det handlar om. Det innebär i så fall att spridningen av omikronvarianten i Uppsala län nu är på samma nivå som i Stockholm, där smittskyddet rapporterat att den är på väg att ta över helt.
Mats Martinell menar att det här ger helt andra förutsättningar.
– Det här förändrar spelplanen för smittskyddsåtgärderna. Jag tror att man behöver göra som i Finland, att pausa vaccinbevisen eller kanske kräva att man har fått tre sprutor i stället för två. Nu ger vaccinpassen en falsk trygghet. Vi måste öka takten och ge fler den tredje vaccindosen, säger Mats Martinell.
Fortfarande är trycket på vården lågt från covid-patienter. Behöver man ta till långtgående smittskyddsåtgärder då?
– Vi har inte tid att vänta på att sjukhusinläggningarna ökar. Det handlar också inte bara om hur farlig smittan är för individen att bli allvarligt sjuk och dö. Det handlar om hur farlig den är för samhället. På nya Karolinska har de en 30-procentig sjukfrånvaro. Tillgängligheten i primärvården är redan rekordlåg, och vad innebär det för kroniskt sjuka och andra grupper som inte får vård om tillgängligheten minskar ytterligare för att personalen i vården är sjukskriven? Det ger röda flaggor när det gäller samhällsfarlig påverkan, säger Mats Martinell.