Omdiskuterat behandlingshem öppnar i Faringe
Grannarna i Faringe kyrkby vill inte ha behandlingshemmet i sin närhet. Det blir farligt för byns gamla, barn och djur, menar de. Men på måndagen öppnade hemmet och en 17-årig pojke har redan flyttat in.
"Det finns en misstänksamhet mot mig för att jag är zigenare" säger Esa Isberg. Många grannar har protesterat mot det nya hbv-hemmet.
Foto: Tor Johnsson
Här ska sex pojkar i åldern 13 - 19 år bo och lära sig leva tillsammans med andra. Det handlar om tonårspojkar som kommer från en miljö som är svag, där föräldrarna inte kan ge dem vad de behöver.
Esa Isberg har romsk bakgrund och har i över 20 år arbetat som behandlingsassistent, framför allt med romska ungdomar, och flera av dem som ska tas emot i Faringe kommer fronden kulturen.
-Jag tror protesterna mot hemmet beror på att jag är zigenare, säger Isa Isberg, hemmets vd.
-Men de vet inte hurdan jag är som människa. Om jag startade det här för att tjäna pengar, då skulle jag ha blivit bilhandlare. Nej, jag gör det för att jag vet hur det är att inte ha en mamma och pappa. Jag har själv växt upp som fosterbarn.
Byborna i Faringe kyrkby har skrivit till länsstyrelsen, gått dit personligen, mejlat och skickat in en protestlista med ett 80-tal underskrifter för att försöka stoppa hemmet.
Niklas Bengtsson gick i maj upp till länsstyrelsen och sa att hemmet inte var välkommet till byn. Pojkarna kunde vara farliga för byns barn och djur. Cyklar och bilar kunde bli stulna. Fåren kunde bli illa behandlade. Faringeborna har lämnat storstan för att få leva ett liv på landet utan den problematik som finns med droger och ungdomskriminalitet, sa han.
Hans Häggström skrev att Faringetrakten är en pärla i det uppländska kulturlandskapet, men nu var något som liknade ett ungdomsfängelse på väg att förstöra deras Bullerby.
Mati Ambros menade att byns barnfamiljer skriker av rädsla och svikna framtidsförhoppningar. De står med nybyggda hus, avstyckade tomter och framskridna renoveringar och känner sig grundlurade och övergivna.
Ett 80-tal Faringebor skrev på en protestlista som de skickade till länsstyrelsen. På den stod, att på landsbygden samverkar man och visar hänsyn. Har de som ska driva hemmet samma värderingar när gäller egendom och hur man behandlar djur, undrade de.
Länsstyrelsen har haft ett informationsmöte i Faringe och i maj ordnade Essa Gruppen AB, alltså Esa och Teija Isberg och föreståndaren Carl-Johan Kvist, ett möte för att informera grannarna. Runt 40 personer kom till det mötet.
-En oro finns alltid och en sådan är frisk. Men tyvärr finns också starka fördomar som handlar om Esas romska bakgrund, säger Carl-Johan Kvist. Han har tidigare varit enhetschef på ungdomsenheten i Skärholmen och blev intresserad av jobbet just för att Esa och Teija har arbetat mycket med romska ungdomar och för att de har fina rekommendationer.
-På mötet frågade en kvinna tre gånger varför Esa heter Isberg om han är zigenare, och efter mötet undrade en person om han hade misshandlat Teija, eftersom de inte längre är gifta.
-Länsstyrelsen kollade oss mer än den brukar, just för att min romska bakgrund är så känslig. Och jag är glad att de gjorde det, säger Esa Isberg.
Esa och Teija Isberg och Carl-Johan Kvist tror att oron lägger sig när grannarna märker att deras arbete fungerar väl.
Närmasta granne till hemmet renoverar sitt hus, lägger in golvvärme på nedervåningen. Han heter Dan Torvenius, är slöjdlärare och flyttade hit från Göteborg 1975.
- Jag ligger lågt, avvaktar. När det kommer nytt folk blir man fundersam, säger han.
-Om jag inte är nöjd går jag över och säger det. Det har jag sagt till Esa.
Sedan berättar han, att han när han själv flyttade hit kom några över och välkomnade honom.
FAKTA
*Högst sex pojkar ska bo på hemmet i upp till ett år.
*Personalen består av tio personer som jobbar dygnet runt.
*Hemmet drivs av Essa Gruppen AB
*Hemmet tar emot pojkar som växt upp i olika kulturer, liksom flyktingar som kommer ensamma till Sverige.
*Högst sex pojkar ska bo på hemmet i upp till ett år.
*Personalen består av tio personer som jobbar dygnet runt.
*Hemmet drivs av Essa Gruppen AB
*Hemmet tar emot pojkar som växt upp i olika kulturer, liksom flyktingar som kommer ensamma till Sverige.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!