Ombyggnaden av Nannaskolan ifrågasätts
Lokalritningarna för ombyggnaden av Nannaskolan ifrågasätts nu. Såväl föräldrar som lärare är emot lokalplanen, som bland annat innebär klassrum med glasväggar och vikväggar. Farhågor finns också för att ombyggnaden tvingar fram en ny pedagogik.
"Enligt min erfarenhet är det vanligt att den här typen av skisser provocerar, vilket kan bidra positivt till verksamhetsutvecklingsdiskussionen", konstaterar hon i en skrivelse till Uppsala kommun.
Glasväggar
Föräldraföreningens styrelse har diskuterat ritningarna, och är kritisk.
— Det märks att man inte har tagit hänsyn till verksamheten när man planerat. Vi är också kritiska mot att våra egna experter, musiklärarna, inte har tillfrågats, kommenterar Gunilla Trovald Wigh som sitter i föräldraföreningens styrelse.
— Fram till hit har det varit en otroligt lång och besvärlig process för musikklasserna, och nu börjar det dessutom talas om nya pedagogiska grepp. För mig som förälder känns det mer än konstigt, säger hon.
Konsultförslaget om vik- och glasväggar vänder föräldrarna sig också emot. Glasväggar skapar koncentrationssvårigheter hos eleverna, liksom vikdörrarnas ljudgenomsläpplighet.
— Även om det kommer att finnas musiksalar bygger skolan på att musiken är integrerad i alla ämnen, säger Gunilla Trovald Wigh.
Också Cecilia Forss (m), vice ordförande i barn- och ungdomsnämnden, BUN, är kritisk till lokalritningarna för Nannaskolan.
Enligt henne stämmer inte ritningarna med det lokalprogram som BUN tidigare fattat politiskt beslut om.
— Majoriteten har tagit bort BUN:s rätt att ha synpunkter på lokaler efter det att man godkänt lokalprogrammet. När det gäller Nannaskolan följer man inte ens det. Och BUN:s möjlighet att styra är helt borta, säger Cecilia Forss.
Ett exempel är att den nuvarande skrivningen baseras på grupper om 20 elever.
— I vår skrivning rörde det sig om 30.
Ny pedagogik
Cecilia Forss befarar också att ombyggnaden kommer att tvinga fram en ny pedagogik på skolan.
- Mot lärarnas och föräldrarnas vilja - och dessutom dyrare att bedriva. Som jag ser det är Nannaskolan så långt från en pedagogisk friskola man kan komma.
Hon anser att den pedagogiska friheten och styrningen av skolan nu har flyttats helt från beställarnämnden till cheferna i Uppsala vård och bildning
- Det verkar som om makten är koncentrerad på få personer och inga är anställda i skolan. Som politiker har jag inte någon formell möjlighet att lägga mig i.
Lena Wiman, skolområdeschef i Uppsala kommun, befann sig under onsdagen på tjänsteresa och har inte kunnat kommentera kritiken.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!