Ombud kritisk till Läkemedelsverkets agerande

Den avstängde toppchefens ombud riktar nu skarp kritik mot Läkemedelsverkets agerande i fallet gällande den omedelbara avstängningen av hennes klient.

Uppsala2015-05-13 20:17

Kristina Ahlström är ombud för den avstängde chefen och hon är upprörd över hur Läkemedelsverket har hanterat ärendet. Hon menar dels att de inte fått ut de handlingar de borde få ta del av, dels ifrågasätter hon den rättsliga grunden för avstängningen.

Det var den 27 april som chefen fick beskedet om anklagelserna om tjänsteförseelser och att han blivit avstängd. Vad tjänsteförseelserna går ut på vill varken ombudet eller Läkemedelsverket gå in på.

– Min klient fick ingen förvarning utan kallades till ett ordinarie möte och fick där information om att han blivit avstängd. Det är väldigt allvarligt att bli hemskickad på ett så brutalt sätt utan förvarning.

Hon menar att de inte fått ut handlingar om vad tjänsteföreseelserna konkret rör sig om, vilket gör det svårt för dem att bemöta anklagelserna.

– Av det vi fått veta så tycker jag inte att det verkar finnas någon rättslig grund för avstängning, det står inte i proportion till de påstådda tjänsteföreseelserna.

Varför tror ni att myndigheten agerar på det här sättet?

– Jag tror att det handlar om att de vill att han ska säga upp sig själv.

Joakim Brandberg är chefsjurist på Läkemedelsverket och han menar att personalärendet har hanterats helt i enlighet med myndighetens rutiner.

Kristina Ahlström menar att de inte fått ta del av vad tjänsteföreseelserna konkret handlar om, varför har de inte fått det?

– Den avstängde chefen fick en översiktlig redogörelse för vilka tjänsteförseelser det rör sig när han blev informerad om avstängningen. En fullständig utredningspromemoria kommer att färdigställas den 20 maj, som de sedan kommer att få ta del av och få tid att bemöta.

Vad säger du om att ombudet menar att avstängningen skett onödigt brutalt och abrupt?

– Vi följer helt rutinerna. Till saken hör den höga position som personen i fråga har och bedömningen av hur han skulle kunna påverka utredningen.

Ombudet ifrågasätter också den rättsliga grunden för avstängningen, hur bemöter du det?

– Den bedömningen får stå för motparten. Frågan kommer att prövas av personalansvarsnämnden. Läkemedelsverket anser sig ha rättslig grund för hanteringen av personalärendet.

När den avstängde toppchefen yttrat sig kommer personalansansvarsnämnden, där bland annat chefsjuristen ingår, hålla ett möte där avstängningen och uppsägning kommer att avhandlas.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!