Tänk om! Det var Sara Orebrands första tanke när hon läste om genombrottet som forskare från Uppsala har gjort och som UNT skrivit om.
– Ja tänk om det blir så. Att Aron och alla andra med den här sjukdomen skulle kunna bli fria från den. Forskningen verkar ju väldigt lovande, säger Sara Orebrand med emfas.
Om forskningen håller kan ett godkänt läkemedel finnas inom tio år. Då är Aron 21 år.
– Då har han fortfarande hela livet framför sig!
Att leva med diabetes kräver noggrannhet och disciplin. Familjen Orebrand är vana nu och ända sedan Aron insjuknade har de försökt skapa en tillvaro där han får möjlighet att göra allt som andra barn kan och får göra.
– Han ska inte behöva känna att han är annorlunda. När han först blev sjuk vändes världen upp och ner men vi har fått fantastiskt stöd från vården. Jag är så tacksam över att bo i ett land där man får så mycket hjälp.
Sara Orebrand säger att man inte ska se sjukdomen som en fiende utan som en vän som man måste ta hand om. Att alltid göra det bästa av situationen, prata mycket om sjukdomen inom familjen men samtidigt utmana sig som förälder och våga släppa på kontrollen ju äldre barnet blir.
Självklart är det förknippat med mycket oro att ha ett barn med en kronisk och potentiellt dödlig sjukdom. En enkel förkylning eller en vinterkräksjuka kan till exempel påverka blodsockret kraftigt.
– Vi har haft många "första gången-upplevelser" genom åren. Första gången vi åkte på semester utan att det fanns ett sjukhus i närheten, första gången Aron gick på kalas utan att vi var med, första gången han fick sova över hos en kompis och så vidare. Ju äldre han blir, desto större ansvar måste han själv ta för sin sjukdom.
Aron hade inte jättemånga symptom när han blev sjuk som liten. Föräldrarna hade märkt att han var törstig men inte extremt mycket.
– En släkting som jobbat inom vården tyckte att vi skulle testa honom på vårdcentralen, så det gjorde vi.
Där upptäcktes en för hög sockernivå i blodet och vid en undersökning på sjukhuset dagen efter hade nivåerna stigit jättemycket. Det kan gå fort så Sara Odebrand poängterar att de hade tur som fick göra en så tidig test. Aron slapp många av de sjukdomar och skador som kan följa på en obehandlad diabetes.
– I början hade vi inte så mycket koll på sjukdomen och det var nog tur att vi inte visste så mycket, då hade det känt övermäktigt. Men vi fick bra guidning av diabetesmottagningen och idag har sjukdomen blivit en del av vår vardag.