Om oklarheter från UD

Å ena sidan använder UD:s presschef Anders Jörle ordet ”misslyckande” om de två svenska medborgare som fängslats i Djibouti men inte skickades hem utan i stället flögs till USA för att ställas inför rätta för terrorbrott. Å andra sidan säger samme Anders Jörle att Sverige inte har något emot det som faktiskt skedde. Det är fullt förenligt med folkrätten. UD har alltså misslyckats, men har inget emot att man misslyckats?

Håkan Holmberg

Håkan Holmberg

Foto: Pelle Johansson

Uppsala2013-01-10 00:00

Folkrätten förbjuder inte uttryckligen den ”överföring” som USA verkställt. Men hela förfarandet bygger på amerikansk lagstiftning och någon mekanism för andra länder att godkänna eller protestera mot överföringar av personer som misstänks för terrorbrott finns inte. Alltsammans äger rum i en rättslig gråzon.

Förberedelser till terrorbrott är förbjudna också i Sverige. Men om det bara handlar om medlemskap i al-Shabaab så är medlemskapet i sig inte brottsligt i Sverige. Dessutom uppges de två männen ha varit på flykt från al-Shabaab.

Sverige måste insistera på en öppen rättegång där de två får veta vad de anklagas för och därmed också rätt att försvara sig. Varje avsteg från detta måste leda till ett kraftfullt svenskt agerande. Den svenska staten är alltid skyldig att bevaka sina medborgares rättigheter, oavsett eventuella brottsmisstankar.

UD:s hantering av fallet har KU-anmälts av Vänsterpartiet. Det är välmotiverat. UD har mycket att förklara. Tvetydiga uttalanden ökar bara oklarheten.

Håkan Holmberg

Politisk chefredaktör

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om