Om myggor, myndigheter och ministrar

Uppsala2009-07-09 00:01
Ministerstyre - alltså att statsråd lägger sig i myndigheters arbete - är i svensk politisk kultur nästan det fulaste som finns. Regeringen ska ange ramar och riktlinjer, sedan avgör myndigheterna själva hur de ska agera.
Det finns förstås argument för den ordningen. Men ibland blir resultatet märkligt. Som när Kemikalieinspektionen trotsade ett uttalande i maj av miljöminister Andreas Carlgren (C) om att inget hindrade dispens för myggbekämpning i naturskyddsområden, med argumentet att ministern inte ska påverka myndighetens beslut.
Men Carlgrens signal var ofrånkomlig för varje ansvarigt statsråd. Och i UNT i går medger Kemikalieinspektionens generaldirektör Ethel Forsberg att man kan ha missbedömt behovet av myggbekämpning vid nedre Dalälven. Det är nog det minsta man kan säga.

Däremot är det inte Kemikalieinspektionens fel att ansökan om att få behandla ett större område än tidigare med myggmedlet BTI överklagats och hamnat i Miljödomstolen. När beslutet där väl är fattat är sommaren slut. De som bor i Gysinge och Tärnsjö med omnejd känner igen bilden.
Men varför ett bekämpningsmedel som används i område A inte skulle få användas i område B, alldeles i närheten, är inte lätt att förstå. Nu överlägger Kemikalieinspektionen med regeringen för att få fram ett nytt beslut. För de hårt prövade ortsborna är det bråttom.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om