När oppositionsrådet Helena Proos (S) sökte vård för en smärtande knöl i bröstet fick hon höra att det var klimakteriet. Hon var i klimakterieåldern och i klimakteriet får man cystor.
– När jag senare kom till gynmottagningen frågade jag vad jag kunde få för hjälp, för det här gjorde ju så ont att jag inte kunde sova. Läkaren svarade då: googla.
Att det påstådda klimakteriet sedan visade sig vara bröstcancer har hon varit öppen med i UNT. Öppenheten har lett till att hon fått mängder med reaktioner från andra kvinnor som sökt vård för klimakteriebesvär och inte fått någon hjälp.
– De berättade att vården reagerade ungefär: Ja ja, du är kvinna, du är i klimakteriet du får bara stå ut. Det var då jag såg behovet av klimakteriemottagningar i Uppsala.
Helena Proos motion om klimakteriemottagningar mottogs på regionfullmäktigemötet i slutet på november. Inspirationen kommer från Borås där det sedan 2021 finns en sjuksköterskeledd klimakterierådgivning på en vårdcentral som tar emot kvinnor från hela Västra Götalands regionen.
– Nu skapas appar och olika privata alternativ för kvinnohälsa. Det är ett tecken på att den vanliga vården har misslyckats när man måste söka på annat sätt för att få hjälp.
Hur ska det här finansieras?
– Vi tvekar inte en sekund att subventionera Viagra till män, men vi ifrågasätter vem som ska betala när det handlar om att hjälpa kvinnor genom klimakteriet. Vården måste börja ta kvinnors hälsa på allvar.