Det är lunchdags en torsdag i januari. Vid Plock på Dragarbrunnsgatan sitter två matgäster i den stora lokalen. Till följd av pandemin existerar knappast något värt att kallas lunchrush vid Uppsalas restauranger. Inte nog med att lunchbesökarna försvunnit från Plock, även på helgerna är det tunt med besökare.
– Innan pandemin brukade vi ha 300–400 gäster en vanlig helgkväll. Numera kommer kanske ett 30-tal personer, berättar Stephanie Strandholm som är delägare i Plock.
För att stoppa smittspridningen råder sedan julafton alkoholförbud på landets krogar efter klockan 20. Att ha öppet längre än så för att sälja några läsk tycker man på Plock är meningslöst och krogen slår därför igen redan klockan 20.
– Det innebär att vi förlorar fem timmar som tidigare betytt mycket för våra intäkter. Omsättningen på helgerna har gått ner runt 80 procent, konstaterar Stephanie Strandholm.
En stor del av Uppsalas krogliv har slagits i spillror och företagen har olika sätt att hantera krisen. Nära Plock ligger Texas Longhorn där en lapp på dörren meddelar att man har öppet endast onsdagar-lördagar klockan 17-20. Restaurang Asia på Kungsängsgatan har helt stängt tills vidare medan flera andra restauranger gått i konkurs.
En av de hårdast drabbade krogarna är Flustret som rymmer nattklubb, barer och matservering. Ett anslag i entrén påminner om livet innan pandemin: "På detta plan får vistas max 600 personer", står det.
Flustret bommade igen i mars och har inte haft öppet en enda dag sedan dess. De tomma ytorna är mörklagda, barerna är nedstängda och det hela ger ett lite spöklikt intryck. 40 personer har förlorat jobbet.
– Det svåraste har varit att säga upp personalen. I flera fall handlar det om människor jag arbetat med sedan 2002, de har blivit som en del av min familj. Nu går många av dem på a-kassa, säger Flustrets ägare Magnus Björkegren.
Han beräknar att Flustret gått miste om intäkter på cirka 30 miljoner kronor sedan i våras. Å andra sidan har många utgifter försvunnit men pengar måste fram till räntor, underhåll och annat.
Magnus Björkegren berättar att han nyligen tvingats sälja restaurang Hava för att rädda Flustret. Han har tagit stora lån och även skjutit till en miljon kronor av egna medel för att hindra att nöjespalatset går i konkurs.
– I mars trodde jag att det här skulle vara över till september men istället blev det värre. Om jag vetat i våras vad jag vet idag hade jag inte fortsatt att kämpa.
Efter månader på svältkost har många av Uppsalas krogar förvandlats till anorektiska företag. Vid Dryck & Mat nära Resecentrum arbetar ägarna Niklas Engemar och Cemil Alparslan i köket med att tvätta sallad och skära champinjoner.
Det nya är att all mat de tillagar går till take away. I julas beslöt Dryck & Mat att bomma igen sin servering, det var meningslöst att hålla den öppen.
– I november blev det förbjudet att sälja alkohol efter klockan 22. Det var som att släcka lampan. När gränsen sedan sänktes till klockan 20 blev det ännu värre, berättar Niklas Engemar.
Innan pandemin arbetade tio personer på Dryck & Mat, nu finns två anställda kvar. De båda ägarna berättar att de periodvis jobbat runt 100 timmar i veckan för att få det att gå runt.
Liksom många andra Uppsalakrögare vittnar de om stödpengar från staten som ständigt försenas eller som inte går att söka av olika regeltekniska skäl. De är även kritiska till hur restriktionerna utformats för krogbranschen.
– Vi har gjort allt för att stoppa smittspridning. Men att regeringen tror att man kan driva krog utan att få sälja alkohol efter klockan 20 är inte klokt. Då hade det varit bättre med en total nedstängning av restaurangerna, menar Cemil Alparslan.
Men det finns faktiskt de som klarat sig ganska bra. Vid Uppströms i Kvarnen–gallerian står ägaren Calle Andreasson och steker fisk samtidigt som han tar beställningar och serverar.
– Förutom i november har min omsättning ökat varje månad under 2020 jämfört med året innan, säger han.
Calle Andreasson förklarar det med att han inte har några anställda samt att krogen ligger i en galleria där många tar med sig take away hem när de varit och handlat.
Nästan alla krögare som UNT talat med säger att vårens pandemi var en västanfläkt jämfört med den andra våg som kom under hösten. Då blev de ekonomiska effekterna förödande. Frågan är vad som väntar under 2021.
– Vi kan inte hålla ut så mycket längre till. Restriktionerna måste lätta snart, annars går det inte, säger Stephanie Strandholm vid Plock.
Niklas Engemar vid Dryck & Mat blickar tillbaka på hur det var i maj och juni 2020 när smittspridningen gick ner.
– Då återvände gästerna stegvis och i juli i fjol såg det ganska bra ut. Om bara uteserveringarna kommer igång i maj i år kan vi börja se ljuset vid horisonten, säger han.
Hela krogbranschen sätter nu sitt hopp till en enda sak: vaccinationerna.
– I och med att vaccinationerna startar på allvar tror jag att branschen kommer igång igen, säger Lotta Triller vid Triller Mat & Bröd.
Magnus Björkegren säger att han är beredd att hålla ut ett tag till, av ren tjurskallighet.
– Jag drömmer om att fotbolls-EM blir av i sommar och att det blir en stor folkfest. Vi behöver få in glädje och energi.