Om islamfientliga lappen: "Inga nya argument"

Den islamfientliga lappen som spridits i Uppsala under söndagen innehåller flera påståenden om muslimer och islam. Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi och filosofi vid Uppsala universitet, reder ut vad som är fakta och inte.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi och filosofi vid Uppsala universitet.

Foto: Sven-Olof Ahlgren

Uppsala2017-01-30 21:50

I lappen som bland annat fästs på bilar på Studenternas IP och dumpats i brevlådor, påstås exempelvis att den svenska befolkningen kommer att vara en minoritet i Sverige om en generation, då befolkningen kommer att ha ersatts av "migranter från Afrika och Mellanöstern".

LÄS MER: Kyrkan polisanmäler islamfientlig lapp

Mohammad Fazlhashemi, professor i islamsk teologi och filosofi, berättar att denna rädsla varken är befogad eller ny.

– Det här är inga nya argument, samma åsikter spreds vid förra sekelskiftet i USA om katoliker när människor invandrade från Europa. Då sa man att landet skulle bli överbefolkat eftersom de inte använde preventivmedel. Och nu är man rädd för att somaliska kvinnor ska komma hit och föda tio barn, och så ökar antalet exponentiellt. Men forskning har visat att när människor flyr sjunker fertiliteten till nivån som värdbefolkningen har, så redan där fallerar argumentationen. En anledning till att barnafödandet är så hög i en del muslimska länder beror också på ekonomiska faktorer, eftersom barnen ses som en investering inför framtiden där socialförsäkring saknas, säger Mohammad Fazlhashemi.

Han säger att det i dag finns felaktiga uppfattningar om hur många invandrare som kommit till Sverige, och hur många av dessa som är muslimer.

– Hur många som är muslimer i Sverige i dag är svårt att veta eftersom det dels inte är tillåtet att registrera människors tro i folkbokföringen, dels krävs också att man definierar vad som är en muslim. Ska människor som är födda i muslimska länder men inte är troende själva räknas med, och samma med icke-troende från muslimska familjer? Eller de som bara firar högtiderna av kulturella anledningar? Om man räknar bort alla de människorna ur statistiken så återstår ungefär en femtedel av de som flytt till Sverige från muslimska länder som faktiskt är troende och praktiserande muslimer. Sådana argument som tas upp i lappen bygger på antaganden, det finns inga faktamässiga belägg för att påståendena stämmer.

På lappan tar man också upp att att ärkebiskop Antje Jackeléns valspråk är "Gud är större", och menar att detta är hämtat från arabiskans "Allahuakbar". Uttrycket beskrivs i lappen som ett muslimskt stridsrop under terrordåd. Men Mohammad Fazlhashemi berättar att uttrycket fanns rotat inom kristendomen långt innan muslimer började använda det.

– "Gud är större" har rötter i kristendomen, det finns med i evangelierna som kom ut 600 år före islam bildades. Det handlar om att människan inte kan ta in Guds storhet, att Gud alltid kommer att vara större än man kan föreställa sig. Det har samma budskap inom islam, "allahuakbar" är en del av det vardagliga språkbruket. Man säger det under bönen, när man blir överraskad av något, folk slänger ur sig det i alla möjliga vardagliga sammanhang. Det är en del av livet. Att våldsbejakande extremister försöker kidnappa det gör inte att man ska sluta använda det, det är en del av tron.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!