Om förtal av historiska personer

Uppsala2008-05-06 00:01
Andra får bedöma om det anförande som sverigedemokraternas partisekreterare Björn Söder höll vid partikongressen i söndags kan beskrivas som förtal av avlidna. Men försöken att annektera Per-Albin Hansson och Selma Lagerlöf som postuma anhängare till sverigedemokraterna kan bara beskrivas som grovt förolämpande - i samma klass som när partiets organisatör inför kyrkovalet 2001, Tommy Funebo, försökte annektera Torgny Segerstedt, Handelstidningens legendariske chefredaktör och Sveriges ledande antinazistiske opinionsbildare under andra världskriget.
Per Albin Hansson var socialdemokraternas partiledare och Sveriges statsminister under krigsåren. Selma Lagerlöf var galjonsfigur i kampen för kvinnlig rösträtt, engagerad för judiska flyktingar från Nazi-Tyskland där hennes böcker svartlistades, och satt i kommunfullmäktige i Sunne för folkpartiet. Nelly Sachs, tysk-judisk författare och nobelpristagare i litteratur 1966, har dedicerat en av sina böcker till Selma Lagerlöf, som var den som räddade henne till Sverige 1940.
Att använda namnet Sverige i sitt partinamn eller att kalla sig "nationell" är något helt annat än att veta något eller ens bry sig om sitt lands traditioner, dess historia eller om kända svens-
kars insatser på olika områden. Per-Albin Hansson och Selma Lagerlöf är, liksom Torgny Segerstedt, företrädare för en svensk tradition av demokrati, humanism, bildning och anständighet som står i total kontrast till det arv som Sverigedemokraterna för vidare.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om