Lönnlöven lyser gula över Uppsala gamla kyrkogårds välkrattade grus. Här finns en mängd stora gravstenar som har överlevt tidens tand, vilket gör säkerhetskontrollerna viktiga för att undvika olyckor som den i söndags.
– Vårt ansvar är att det ska vara säkert för personal och besökare, säger Tord Engström, chef för begravningsverksamheten inom Svenska kyrkan i Uppsala.
Men ansvaret delas med gravrättsinnehavaren. Förutom skötsel står denne för säkerheten, vilken kyrkan i sin tur kontrollerar genom besiktning. I Uppsala ansvarar Svenska kyrkan för kyrkogårdarna i Berthåga, Hammarby, Vaksala, Gamla Uppsala samt för Uppsala gamla kyrkogård. Sammanlagt rör det sig om 20 000 gravplatser som besiktas var sjätte år efter ett rullande schema. Om en gravsten anses farlig lägger man genast den ner. Om det däremot inte är lika brådskande men stenen ändå utgör en viss fara, får gravrättsinnehavaren ett halvår på sig att åtgärda problemet.
– Det är ingen som vill att gravstenen ska vara farlig, så det är inte svårt att få folk att rätta till det, säger Tord Engström.
Han berättar att incidenter som liknar den i Bollebygd händer årligen runt om i landet, även om utgången inte blir lika allvarlig. Men Uppsala har varit förskonat.
– Det ska inte kunna hända. Här har vi mig veterligen inte råkat ut för något liknande och det hoppas jag att vi slipper.
En kubikmeter sten väger nästan tre ton, vilket betyder att en vanlig gravsten väger omkring hundra kilo. I början av 80-talet skärptes kraven på hur gravstenar ska vara monterade och regelverket säger att de ska sitta fast med stift av rostfritt stål, så kallade dubbar. Det har lett till att många stenar ligger ner i dag, då en del gravrättsinnehavare inte ville står för kostnaderna det medförde.
Sedan 1997 finns en överenskommelse med ytterligare detaljer om hur stenen ska monteras och kontrolleras. Bestämmelserna har stenfirmorna och kyrkogårdsförvaltningarnas företrädare enats om tillsammans. Tord Engström tar tag i en rundad sten och stöter den fram och tillbaka. Den rör sig men är tillräckligt förankrad i sockeln och klarar därmed kontrollen. I årets kontroll av omkring 4 000 stenar i Uppsala fick elva stycken anmärkningar. Men för något år sedan bedömdes 40 vara osäkra.
– Vissa områden har haft bättre fastsättning av gravstenar än andra, säger han.