Olycklig kärlek går nästan alltid över

De allra flesta har varit olyckligt kära någon gång. Man kan ofta trösta sig med att det faktiskt går över, säger Britt-Inger Samuelsson som är barn- och ungdomspsykoterapeut.

Uppsala2005-11-16 14:53
Förälskelser kan se väldigt olika ut och det är svårt att säga något allmänt om olycklig kärlek, tycker Britt-Inger Samuelsson. Under tonårstiden upplever man ofta starka och intensiva känslor. Det kan vara både förälskelse och sorg.
— För att kunna bli vuxen måste man dra tillbaka tillbaka en del av sin kärlek från föräldrarna och i stället börja rikta dessa känslor mot andra människor utanför familjen, säger hon.
Det kan vara idoler, kompisar, pojk- och flickvänner. Ibland kan det vara så att man egentligen inte på riktigt vill bli ihop med den man är förälskad i.
Om man berättar för den man är kär i om sina känslor får man förhoppningsvis veta hur den andra känner, tycker Britt-Inger Samuelsson.
— Först när man får veta att känslorna inte är besvarade kan man börja sörja.
Att sörja är inte dåligt, tvärtom, det kan man behöva ibland. I tonåren har man ofta mycket att sörja över, eftersom det är så många saker som förändras och försvinner när man är på väg att bli vuxen, säger Britt-Inger Samuelsson.
Känslorna kan vara lika starka och intensiva även när man är yngre. Men de första förälskelserna går ofta snabbare över. När man blir kanske 16 och äldre blir ofta känslorna mer stabila och långvariga.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om