Olösta mordfall kan klaras upp med DNA-teknik

För ett år sedan påträffades en död man i Knivstaskogen. För 23 år sedan blev en man misshandlad till döds i Enköping. Båda fallen är ouppklarade, men tack vare dagens DNA-teknik kan Uppsalapolisen komma att lösa dem.

Uppsala2004-07-20 00:00
I Skåne, Stockholm och Västra Götaland går polisens speciella mordanalysgrupper nu igenom upp till 400 ouppklarade mordfall, för att se om de kan gå att lösa med hjälp av den nya DNA-tekniken.
Hos Uppsalapolisen är siffran betydligt lägre.
- Vi är lyckligt lottade, vi har inte så många olösta fall. Under hela min tid hos polisen, 41 år, är det vad jag minns bara dessa två grova våldsbrott som inte har blivit uppklarade, säger Bertil Olsson, chef på tekniska roteln vid Uppsalapolisen.

Material slängs inte
I den mån det finns DNA-spår i bevismaterialet från de båda morden, kommer polisen att använda dessa i arbetet med att lösa fallen.
- Sedan två år tillbaka skickar vi in allt material till SKL (Statens kriminaltekniska laboratorium). Vi har kommit därhän att det är lättare att få träff på DNA numera, säger Bertil Olsson.
Bevismaterial ska slängas när ett fall är preskriberat. Men oftast finns det ingen som har tid med det, och materialet kan bli liggande ett tag, säger Bertil Olsson.

Ökad preskriptionstid
I dag är preskriptionstiden för ett mord 25 år, men snart kan den bli längre. Justitieminister Thomas Bodström har sagt att lagstiftningen behöver följa med DNA-teknikens utveckling och att preskriptionstiden för mord och grova våldsbrott skulle kunna ändras till mellan 30 och 40 år.
Om något år kan DNA-registret komma att utvidgas, vilket ytterligare skulle öka polisens möjlighet i utredningar.
- Ungefär som att ta fingeravtryck, att man får lagra DNA-profilerna. Det kommer att ge mycket. På våra sökningar får vi redan nu träffar som vi tidigare aldrig varit i närheten av, säger Bertil Olsson.

Fotnot: DNA står för deoxiribonukleinsyra. DNA innehåller all information som kroppen behöver för att utvecklas och fungera normalt och består av cirka 80 000 gener.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om