Olivoljelarm kan bli dyrbart

Den första tvisten mellan de olivoljeföretag som stämt Livsmedelsverket är nu avgjord. Ett skadestånd om närmare tio miljoner kronor hotar Livsmedelsverket sedan olivoljetillverkaren Salov fått rätt mot verket i regeringsrätten.

Uppsala2004-03-01 23:59
Bakgrunden till tvisten är att verket gick ut och informerade om att företagets olja innehöll ett cancerframkallande ämne, PAH.
För drygt två år sedan varnade Livsmedelsverket i Uppsala för att sex olivoljor innehöll halter av PAH, polycykliska aromatiska kolväten, där värdena låg över 5 mikrogram per kilo. Landets miljökontor uppmanades att ta se till att oljorna togs bort från butikshyllorna.
En av producenterna var italienska Salov, som är en av de världsledande på marknaden. Vid den tidpunkten sålde man i Sverige olivolja under varumärket Filippo Berio. Den liksom de andra produkter visades på bild på verkets hemsida.
Senare stämde Salov Livsmedelsverket vid tingsrätten och även till EU-kommissionen.

Formella fel
Företaget menade att verket gjort en rad formella fel när de granskade oljorna. Dessutom menar man att det inte fanns fog att stoppa oljorna av hälsoskäl. Salov har ifrågasatt det testinstitut i Norge som verket använt sig av och man har krävt omtestning. Detta vägrade Livsmedelsverket och den delen av tvisten pågår ännu inom EU-kommissionen.
Den delen av tvisten som drevs i länsrätt, och så småningom kammarrätt och regeringsrätt gäller de formella grunderna för Livsmedelsverkets beslut.
Livsmedelsverket har hävdat att de inte gjort något formellt beslut om saluförbud utan att det är fråga om en information. Därmed har den ställning verket intagit inte heller varit överklagbart.
I en första omgång fick Salov rätt i länsrätten, men Livsmedelsverket överklagade till kammarrätten som slog fast att ett rättegångsfel begåtts och ärendet återvisades till länsrätten.
-Vi har sedan överklagat besluten i länsrätt och nu senast i kammarrätten till regeringsrätten. Regeringsrätten undanröjer alla tidigare beslut. Jag är väldigt nöjd med domen, säger advokat Kent Karlsson, Linklaters Advokatbyrå som företräder Salov.

Ingripande
I domen sägs att Livsmedelsverkets utformning av beslutet om olivolja har skapat ett intryck av att det var fråga om ett ingripande i konkreta fall. Genom att på detta sätt inte klart hålla isär sina olika funktioner har verket gått utöver vad som innefattas i dess uppgift att lämna information.
Verkets chefsjurist Göran Anér menar att utslaget lägger restriktioner på hur myndigheten kan uttrycka sig framledes.
-Vi får tala med mindre bokstäver. Vårt budskap riskerar med detta att bli mindre effektivt, och vi kanske inte klarar att vara lika tydliga. Men huvudsaken är att regeringsrätten säger att det är fråga om information och inte myndighetsutövning. Hade de gjort det hade vi kunnat lägga ned hela verksamheten, säger Göran Anér.
Salov överväger nu att inleda en skadeståndsprocess mot Livsmedelsverket.

Stora utlägg
—Vilka summor det rör sig om vet jag inte exakt. Men Salov har haft en rad utlägg som ligger mellan fem och sex miljoner kronor. Livsmedelsverkets beslut gjorde också att de oljor Salov hade på den svenska marknaden försvann. Totalt kan det därför bli skadeståndsanspråk på upp till tio miljoner kronor, säger Kent Karlsson.
Även den svenska marknadsledaren av olivolja, Di Luca & Di Luca har inlett en process mot Livsmedelsverket och krävt skadestånd.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om