– Det bästa med parkour är att man kan göra det var som helst, när som helst och hur som helst. Man skapar en egen stil, vissa gör extremt sjuka tricks, andra satsar mer på teknik och flow, säger Oliver Nordin.
Som genom sitt förevigande av när han själv gör ”extremt sjuka tricks” på sociala medier blivit internetkändis.
I skrivande stund har han 2,6 miljoner följare på Tiktok, 1,1 miljoner på Instagram och 1,5 miljoner prenumeranter på Youtube.
Han fick upp ögonen för den tillsynes livsfarliga sporten genom ett reportage.
– Jag läste i Göteborgs-Posten (GP) om en grupp som utövade parkour och det väckte mitt intresse, men det var först ett år senare (2007) när jag såg ett Youtube-klipp som jag själv började, säger han.
Han fascinerades av vad människan kan klara med hjälp av lite träning och har sedan dess i stort sett tränat parkour varje dag.
Följarna på sociala medier dök dock inte bara upp ur tomma intet.
Med en kamera i munnen utförde han sina våghalsiga tricks – och det unika perspektivet fångade internets uppmärksamhet 2019.
– Ja, det var då mina videos blev virala. Det var ovanligt med första person-perspektiv på videos då. De ger en starkare inlevelse, det blir nästan som att tittarna själva är på plats och gör allt, säger Oliver Nordin.
Fördelen med att ha kameran i munnen är att det blir mindre skakigt i jämförelse med om han skulle fästa den på huvudet, förklarar han.
Som en berg- och dalbana i mänsklig form far han fram över – nedför och uppför – hustak, trapphus och allt annat som hör en stad till.
En känsla av att det beskådade i klippen inte är på riktigt infinner sig. Det känns mer som att det är klipp från ett tv-spel där livet står på sin spets.
Men när UNT träffar honom befinner han sig bland de röda stängerna vid Fyrisskolan. Han verkar verklig – och mänsklig – och ser ut som karaktären i ”tv-spelet”.
Grejen med tv-spel är att det alltid går att börja om när man dör. Det går liksom inte i verkliga livet. Oliver förklarar dock att det är ovanligt med dödsfall inom parkour.
– Jag vet bara om ett dödsfall: En ryss gjorde en bakåtvolt, slog skallen i en kant och dog.
Risken för att skada sig är däremot större. Han visar ärr och berättar om när han själv sopat i huvudet och fått hjärnskakningar. Men den värsta skadan var ett brott.
– Ja, 2018 föll jag från sju meter, bröt höger fot och stukade båda i fallet.
Hur tog du dig tillbaka?
– Då sa doktorn att jag aldrig mer kommer kunna träna parkour. Det var tufft. Men jag byggde sakta upp mig själv, både kroppsligt och mentalt, och fortsatte tro på min förmåga tills jag var på samma nivå som innan.
Har du övervägt att använda skydd?
– Nja. Hjälm känns bara klumpigt. Det känns som att den skulle förstöra frihetskänslan, speciellt eftersom parkour är en spontan-idrott och jag vill inte behöva bära runt på en hjälm överallt.
Han förklarar att vissa tricks kräver byxor och långärmad tröja. Exempelvis när han ska glida ner för en lyktstolpe.
Trots doktorns ord blev det comeback. Sedan Oliver Nordin blev viral 2019 lever han på att skapa innehåll med parkour på sociala medier. Han har ”parkourat” i över 40 länder världen över.
Sin bas har han dock i Uppsala.
– Jag är från Göteborg men bor i Uppsala med min tjej som är härifrån.
Nyligen flytta de ut ur en lägenhet i stan och bor för närvarande i en van. Var det bär av härnäst vet dock Oliver inte än. Men han vill gärna addera Japan till listan med länder.
– Men då blir det nog att ta flyg, säger han.
Du har ju ”parkourat” i över 40 länder, är Uppsala en bra stad för sporten enligt dig?
– Uppsala har en av Europas bästa parkourhallar i Katana Parkour, det är dock inte så många som vet om den. Men ja, Uppsala är definitivt en bra parkourstad, säger Oliver Nordin.
Med sitt innehåll i sociala medier hoppas han på att få sluta cirkeln: Han vill inspirera andra – precis som han själv blev inspirerad för 17 år sedan – till att röra på sig och våga göra det som får dem att må bra.
Han betonar även vikten av att röra på sig, både för den psykiska och fysiska hälsan, och att allt man behöver är egentligen bara en kropp.
– Sedan vad man gör är inte jätteviktigt, för mig blev det parkour, men det viktigaste är att hitta sin egen grej.
På frågan om han lever sin dröm svarar han:
– Om mitt tioåriga jag skulle få höra om detta, då hade han nog varit väldigt nöjd.