Beredskapen i landets kommuner släpar efter. Samtidigt som andelen äldre med alkolrelaterade problem ökar, går utvecklingen för att möta behoven långsamt. Det skriver Socialstyrelsen som gjort öppna jämförelser av missbruks- och beroendevården i landet.
– Äldre personer riskerar att bli utan rätt stöd och insatser för sitt missbruk. Det är viktigt att gruppen äldre med missbruk och deras närstående uppmärksammas och att socialtjänsten använder sig av möjligheten att arbeta tvärprofessionellt, säger Socialstyrelsens utredare Charlotta Fondén.
I Uppsala beskrivs situationen som god. Kommunen har i Socialstyrelsens undersökning svarat att man har ett integrerat samarbete mellan äldreomsorgen och missbruksverksamheten. Personer med alkoholproblem erbjuds också ett första personligt besök hos socialtjänsten inom en vecka.
– Vi har en lång tradition av nära samarbete mellan biståndshandläggare och socialsekreterare när det handlar om äldre missbrukare, säger Carina Kumlin, avdelningschef för äldreförvaltningen.
Socialstyrelsens undersökning visar att bara en av tio kommuner har rutiner för hur äldreomsorgens handläggare ska agera vid tecken på att äldre personer missbrukar alkohol och läkemedel. Mindre än en tredjedel av kommunerna har rutiner för intern samordning mellan socialtjänstens missbruksverksamhet och äldreomsorgen.
Varför är det så i dag?
– Det är delvis en organisatorisk fråga. Ofta är det olika nämnder som styr äldreomsorgen och socialtjänstens individ- och familjeomsorg i en kommun, säger Charlotta Fondén.
När någon med missbruksproblem fyller 65 och hamnar under äldreomsorgens ansvar är det inte självklart att de har kompetens om missbruksproblem, menar hon.
– Jag tror inte att det är ett medvetet handlande utan snarare av tradition. Äldreomsorgen har alltid jobbat med det som är äldreomsorg, men äldre är mer aktiva i dag. Vi lever längre och dryckesvanorna har ändrats.
Socialstyrelsen har i en tidigare utredning sagt att äldres alkoholkonsumtion behöver analyseras mer; Generationerna födda på 1920- och 1930-talet drack mindre alkohol än yngre människor. Nu ser man att det kommer en ny generation pensionärer som har en betydligt högre alkoholkonsumtion.
Carina Kumlin tror att det kommer att krävas mer förebyggande insatser från arbetsgivare, att de stöttar äldre medarbetare som riskerar att hamna i missbruk då de går i pension.
– Vi ser att många som aldrig haft kontakt med socialtjänsten tidigare har svårt att klara av vardagen när de går i pension. Det vore väldigt bra om alla arbetsgivare är uppmärksamma på detta.
Mohamad Hassan (FP), andre vice ordförande i socialnämnden, tror att det blir viktigare framöver att jobba med drogförebyggande insatser även bland äldre.
– Vi har jobbat med insatser bland ungdomar men kanske inte jobbat lika effektivt bland äldre.
Socialnämndens ordförande, Ilona Szatmari Waldau (V), säger att socialtjänsten är beroende av en anmälan om att en person behöver hjälp. Hon tror på ett drogförebyggande arbete.
– Men det är lättare att nå barn och ungdomar som går i skolan. Det är svårare att upptäcka missbruk hos vuxna. Därför är det oerhört viktigt att jobba förebyggande inom äldreomsorgen och på träffpunkterna.