Misshandeln av Uppsalabon Anders Henriksson på gågatan i somras var bara ett i raden av våldsdåd i olika städer de senaste åren som utförts av anhängare till nazistiska Svenska motståndsrörelsen, SMR. Och samma ansikten dyker upp gång på gång när SMR tar till våld mot sina meningsmotståndare, visar UNT:s kartläggning.
Vi har utgått från de SMR-anhängare vi känner igen från attacken i Uppsala och därefter undersökt hur många av dessa som varit närvarande, eller misstänks för brott, vid fyra andra våldsamma händelser.
Kärrtorp 15 december 2013. En demonstration angreps plötsligt av SMR-anhängare. Sju personer åtalades 17 februari för våldsamt upplopp. Totalt kommer ett 30-tal personer att åtalas, nästan alla med koppling till SMR. Minst åtta nazister som är misstänkta för brott i Kärrtorp var även närvarande vid misshandeln i Uppsala 10 augusti.
Umeå, 7 september 2013. SMR manifesterade i centrum samtidigt som det pågick en lokal gala till förmån för Umeås utsatta. Tumult uppstod. Flera nazister är misstänkta för brott i samband med oroligheterna och UNT har identiteten på två av dem. Den ene misstänks för hets mot folkgrupp och ringa vapenbrott, den andre för hets mot folkgrupp och våldsamt motstånd. Båda deltog vid misshandeln i Uppsala. Av de övriga nazister som fångades på bild i Umeå känner vi igen åtta från Uppsala.
Gävle, 16 mars 2013. En 18-årig man misshandlades i samband med SMR:s flygbladsutdelning på Stortorget. En 33-årig nazist greps misstänks för misshandeln med ett batongliknande föremål på sig. Förundersökningen lades ner 9 april eftersom det ansågs omöjligt att avgöra vem som gjort vad. Minst fem nazister som var på plats i Gävle deltog även i Uppsala.
Trondheim, Norge, 10 mars 2012. SMR och deras norska motsvarighet, "Norsk motstandsbevegelse" slogs mot motdemonstranter. Polisen grep 25 personer, varav 21 svenskar. Alla släpptes inom ett par dagar, några med bötesföreläggande. Minst två nazister som deltog i Trondheim var även på plats i Uppsala. En av dem syns på SMR:s egen film från Trondheim när han slår en ung kvinna med skaftet till sin fana.
SMR:s många aktioner runt om i landet kan ge intrycket av en stor organisation med stark lokal förankring. I själva verket är rörelsen liten: enligt Säpo består SMR i dagsläget av 150–200 personer, med sin starkaste bas i Stockholm.
– De är ju inte så många, så för att SMR ska synas i landet måste aktivisterna ägna mycket tid och engagemang åt att resa runt mellan olika platser, säger Anders Dalsbro, redaktör på tidskriften Expo, som granskar högerextrema grupper.
Kraven på engagemang från SMR:s ledning är höga, berättar han.
– Det finns ett internt kontrollsystem som ska säkerställa att anhängarna hela tiden är aktiva.
Inför aktionen i Uppsala skrev SMR i ett internt protokoll att man inte skulle gå ut om uppslutningen blev mindre än tolv personer.
– Det handlar nog både om deras egen utsatthet och att man vill ge intryck av att vara större än man är, säger Anders Dalsbro.