Olika bud om rosor på skolor

NYHETER. På gymnasieskolorna märks alla hjärtans dag av på olika sätt på torsdag. På Arlandagymnasiet delar eleverna ut rosor till varandra. Men på SSHL har man satt stopp för rosutdelning.– Ingen ska behöva känna sig dålig, säger Johan Norvell, rektor på SSHL.

Uppsala2014-02-18 17:14

För andra året i rad på Arlandagymnasiet kan elever och lärare att köpa en ros till en utvald person. Man fyller i en lapp och betalar en tia vid skolans reception, och på alla hjärtans dag delas en ros ut till ens utvalda.
– Förra året gick det jättebra, folk var glada, säger Rojbin Kara, från skolans FN-förening som står bakom projektet.

Då samlades omkring 2 000 kronor in, överskottet gick till FN–förbundets kampanj Röj-en-mina. Förra året blev det en del rosor över som föreningen delade ut till de elever de trodde skulle behöva en ros.
– Självklart finns det elever som känner sig utstötta på skolan. Men det är fler elever som inte får rosor än dem som får. Det är kanske tre–fyra elever i varje klass som får rosor, säger Rojbin Kara.

Skolchefen Dan Sundblad upplever inte att det finns något problem med att eleverna får köpa rosor till varandra.
– Men jag har ju sett och hört att det har varit ett problem på andra skolor. Det gäller ju att man har en bra diskussion med eleverna om hur man beter sig, säger han.

På Sigtunaskolan humanistiska läroverket gjorde man tidigare samma sak på alla hjärtans dag. Men där valde man för några år sedan att sluta med rosutdelning, just för att inga elever ska känna sig utanför.
– Det är en risk när man delar ut rosor. Det finns mycket som talar emot att man ska göra det, säger Johan Norvell, rektor för NV och SP på SSHL.

Enligt honom ser skolan inte alla hjärtans dag bara som en tid då folk ska uppvakta nära och kära.
– Det touchar på värdegrunder. Det är viktigt att också ta upp saker som handlar om hur man är vänlig och snäll mot varandra.

På Arlandagymnasiet hyllas kärleken också i form av sång och musik, då musikföreningen arrangerar en lunchkonsert.
– Det brukar ofta ske en kärleksförklaring från en av musikerna till deras älskade ute i publiken, säger Kristina Yondt, musiklärare.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om