Olika bilder av stroke
Lägst dödlighet i landet och relativt få som behöver hjälp i vardagen efter avslutad rehabilitering, trots det får strokevården i Uppsala län kritik av patienterna.
Överläkare Örjan Nordmark.
Foto: Rolf Hamilton
Mannen rullar vidare mot panoramafönstret ifrån vilket man får en överskådlig bild av Sten Sture-monumentet.
Scenen som utspelar sig framför oss på akutmedicinska avdelningen för strokebehandling är svår att få ihop med den kritik som strokevården får i uppföljningar som görs av strokepatienter i vårt landsting.
En förklaring till att Uppsala län sticker ut i fråga om patinentnöjdheten är, enligt överläkare Örjan Nordmark, att Akademiska sjukhuset är bland de bästa i landet på att samla in uppgifter från personer som drabbats av slaganfall.
- Vi får in alla i vår statistik medan andra län kanske nöjer sig med dem som de har gått bra för. Klart att det påverkar statistiken, säger Örjan Nordmark som samtidigt inte vill skylla ifrån sig eller uppfattas som att han stänger dörren till förbättringar.
Han betonar vikten av information, och här har avdelningen kommit långt med formella informationssamtal som dokumenteras.
En förbättringsåtgärd som lyftes fram på måndagens presskonferens om öppna jämförelser av landstingens hälso- och sjukvård är de så kallade strokekoordinatorerna. Problemet är bara att det finns två personer som bär titeln på Akademiska sjukhuset, anställda på deltid och i första hand inte med uppgiften för att lotsa patienter rätt i vårdkedjan. Som titeln antyder. I stället har de huvudansvaret för att samla in information om hur personer upplevt vården i olika stadier.
Elisabeth Jonsson är en av de två strokekoordinatorerna på Akademiska sjukhuset. Hon säger att ett välkänt problem är patienter som faller mellan stolarna när de slussas mellan olika vårdnivåer - mellan akutvården, primärvården och kommunen.
Elisabeth Jonsson vill inte kritisera sin arbetsgivare, men säger samtidigt att funktionen att lotsa hjälpsökande till rätt person inom hela vårdkedjan, den finns inte i dag.
- Drömmen vore att det fanns strokesjuksköterskor inom primärvården och strokekoordinatorer inom kommunen. Då hade vi några att jobba emot, säger Elisabeth Jonsson.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!