Olika åsikter om 15-timmarsregel
Äldre förskolebarn kan känna sig bestraffade när deras tid i förskolan kortas, säger Cia Gad-Böckman, förskolechef i Stenhagen. Marianne Ringefors på Lövstalöts förskola tycker att man kan fråga sig vad barn som inte är hemma missar.
I år har förskolan ovanligt få 15-timmarsbarn och både hon och förskolechefen Marianne Ringefors tycker att det fungerar bra.
Förskolans pedagogiska aktiviteter förläggs till de förmiddagar då 15-timmarsbarnen är där och Marianne Ringefors tror att barnen kan tillgodogöra sig vad de behöver under den tiden.
- Jag tycker man kan vända på resonemanget och fråga sig vad barnen missar om de inte är hemma när de till exempel får ett småsyskon. 15 timmar är bra, då får de lite annan stimulans men föräldrarna får ändå ha dem.
Cia Gad-Böckman som är förskolechef för Opalen och Stenröset i Stenhagen tycker att det vore bra om möjligheten till mer än 15 timmar fanns.
- Föräldrar har olika saker att erbjuda hemma. Många är aktiva och kan ge sitt barn upplevelser och erfarenheter, medan andra känner att förskolan kan erbjuda aktiviteter bättre än de själva.
På Opalen och Stenröset pratar flera barn andra modersmål än svenska hemma. För de barnen kan det vara en god idé att ha mer än 15 timmar i förskolan, menar Cia Gad-Böckman. De sociala skälen för längre vistelsetid väger också starkt.
- Fyra- och femåringar kan känna sig bestraffade när de inte får gå till förskolan som de brukar. Det finns också forskning som visar att barn som har varit hemma under förskoletiden kommer lite efter i skolan. Samtidigt har föräldrarna ett ansvar för att göra det bra för sina barn. Så jag är kluven, säger Cia Gad-Böckman.
Så jobbar vi med nyheter Läs mer här!