Markägaren kan ha gjort sig skyldig till grov nedskräpning och miljöbrott.
Längs den lilla skogsvägen i närheten av Kastebo ligger det gamla däck i drivor. Två personbilar, två gamla vägmaskiner och flera grävmaskiner, trailers, motorer, grävskopor, värmepannor och en lyktstolpe syns i buskagen.
Lite längre bort längs vägen står en övergiven betongtrailer och något som ser ut som en skördetröska.
Men kanske mest allvarligt är att det ligger gamla oljefat, bränsletankar från lastbilar och minst tre begagnade bränslebehållare för diesel i skogen. Mycket av det UNT:s utsända hittar i skogen är övervuxet och sönderrostat. Inget ser ut att vara användbart eller som att det nyligen lämnats på platsen.
På platsen möter vi en person som medger att han äger en del av skrotet som ligger i skogen. Men han säger också att någon annan äger resten av skrotet. Han vill inte uppge sitt namn eller berätta vem det är som äger marken.
– Det är inte jag som äger marken. En del av det är mitt men mycket kommer från andra. Det har varit en del dödsfall här i trakten så jag har fått ta hand om deras grejer. Och jag har inte haft tid att göra något åt det så det har hamnat här, säger han.
Men några av fordonen verkar ha stått här i flera år?
– Jo, de är gamla och har stått här länge, det är sant. En del kan fortfarande användas, däcken till exempel. Men vad ska vi göra, ska vi ta ledigt från jobbet och frakta bort allt det här på vår fritid? frågar han.
Enligt Henrik Jokijärvi, miljö- och hälsoskyddsinspektör på Tierps kommun, kan skrotupplaget vara ett fall av grov nedskräpning. Men eftersom platsen ligger nära vattenskyddsområdet kring Månkarbo grundvattentänkt kan det också handla om ett miljöbrott.
– Om det finns oljefat eller andra kärl med kemiska vätskor i blir det ett betydligt mer allvarligt brott. Skulle det läcka till grundvattnet är det tal om ett miljöbrott och då kan det sluta med både fängelse och skadeståndsskyldighet, säger han.
Tierps kommun kommer nu att undersöka platsen och försöka fastställa vem som har lämnat skrotet i skogen. Om kommunen gör bedömningen att det handlar om nedskräpning eller miljöbrott utfärdas ett föreläggande mot dem som skräpat ned.
Dessutom görs en åtalsanmälan till åklagaren som tar beslut om en brottsutredning ska inledas.