Olaglig övervakning på Akademiska sjukhuset

27 procent av 195 granskade vårdinrättningar i landet bedrev olaglig kameraövervakning förra året. I Uppsala län var det endast Akademiska sjukhuset som fick anmärkningar.

Foto: Sofia Müller/TT

Uppsala2015-03-02 17:16

För att få övervaka en plats dit allmänheten har tillträde krävs tillstånd av Länsstyrelsen, som också kontrollerar att övervakningen sker lagligt. Förra året genomförde Länsstyrelsens samverkansgrupp en tillsyn av kameraövervakningen på landets vårdinrättningar. Av de två vårdinrättningarna i Uppsala län som uppgav att de hade kameraövervakning, Tierps vårdcentral och Akademiska sjukhuset, var det endast Akademiska sjukhuset som granskades på plats och fick anmärkningar.

– Skyltar saknades, de hade en kamera som var igång dygnet runt trots att de inte hade tillstånd för det, och så hade de en som satt uppe trots att den inte hade något tillstånd alls, säger Martin Coborn, jurist på Länsstyrelsen i Uppsala län och samordnare för det nationella tillsynsprojektet.

Ett av kriterierna för att få sätta upp övervakningskameror är att det finns skyltar som informerar allmänheten om att området är bevakat. Detta saknades vid vissa kameror på Akademiska sjukhuset. Efter granskningen har de dock åtgärdat alla brister.

På riksnivå visade tillsynen att hela 27 procent av de 195 granskade vårdinrättningarna bedrev olaglig kameraövervakning.

– Jag tror att det beror på slarv snarare än att man försöker kringgå reglerna. Många har fått tillstånden för flera år sedan och kanske bytt plats på kameran utan att söka nytt tillstånd, säger Martin Coborn.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!