Ola Gefvert kritiseras i ny rapport

Ny rapport pekar ut psykiatriläkaren Ola Gefver som huvudproblemet bakom bristande patientbemötande inom närpsykiatrin i Norduppland.

Uppsala2013-08-27 08:27

Närpsykiatrin i Norduppland som drivs av privata HÄTÖ AB har i stort fullgjort sitt uppdrag räknat i antal patientkontakter och ger adekvat vård. Men företagets vd, psykiatriläkare Ola Gefvert får kritik för sitt sätt att bemöta patienter och närstående.

Det är några slutsatser i en revisionsrapport som en utomstående psykiatrikonsult gjort. Av rapporten framgår också att ledningsansvaret för bolaget kommer att ändras och en ny vd utses, något som väntas kunna innebära klara förbättringar bland annat vad gäller patientbemötande.

Kritiken mot Ola Gefvert kommer enligt revisionsrapporten från såväl samtal med patienter, anhöriga, patientorganisationer och samverkande vårdgivare som från personal. Kritiken gäller brister i patientbemötande, men även hans sätt att styra arbetet med diagnoser och behandlingar i en bestämd riktning. Det sistnämnda kan enligt rapporten delvis vara positivt, då det leder till att patienterna får samma besked och behandlingen blir mer konsekvent. Men i rapporen står också att man naturligtvis bör ”utveckla personalens förmåga att framföra budskap”.

Revisorn påpekar också att omdömena om Ola Gefvert inte är entydiga och att det kan finnas flera förklaringar. Ibland kan klagomål spegla de behov av akuta insatser som patienter upplever, eller andra vårdgivares frustration. Han skriver vidare att möten mellan patient och behandlare i psykiatrin inte sällan är problematiskt och att omdömet om en behandlare snabbt kan ändras mellan positiv och negativ syn.

Kvarstår ändå att revisionsrapporten redovisar flera fall där Gefverts bemötande eller patientomdömen beskrivs med ord som ”nedsättande”, ”förklenande” och ”raljerande” eller där personer som varit i kontakt med HÄTÖ anser sig ha blivit ”avsnoppade”.

Och tt bli mer attraktiv som arbetsgivare, förbättra ledning och styrning, samt jobba med bemötande och flexibilitet i mötet med patienter beskrivs av revisorn som utvecklingsområden för HÄTÖ.

Revisorn rekommenderar en ny granskning om 1-1,5 år.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!