Öl ökar risken för smärtsam ledsjukdom

Alkohol ökar risken för att drabbas av gikt. Ju högre alkoholkonsumtionen är, desto mer stiger risken för den smärtsamma ledsjukdomen. Särskilt hög är giktrisken för öldrickarna.

Uppsala2004-04-16 01:00
Det framgår av en stor amerikansk undersökning, som i morgon lördag publiceras i den ledande medicinska tidskriften The Lancet. Studien ger för första gången starkt vetenskapligt belägg för den urgamla misstanken om att alkohol kan ge giktbesvär.
"Risken skiftar dock avsevärt beroende på vilken sorts alkoholhaltig dryck som konsumeras. Öl ger en högre risk än starksprit och måttligt vindrickande ökar inte alls risken för gikt", skriver forskarna vid Harvarduniversitetet i Boston.
Deras studie omfattar drygt 47 000 medelålders och äldre män som vid upprepade tillfällen besvarat mängder av hälso- och livsstilsfrågor, bland annat om sin alkoholkonsumtion.
I utgångsläget hade ingen av dem några giktbesvär, men under de tolv år de följts sedan dess konstaterades 730 säkra fall av gikt bland dem.

Ingen säker nedre gräns
En närmare granskning av uppgifter om vilka som utvecklade giktbesvär visar att män som brukade dricka alkohol insjuknade betydligt oftare än män som sällan eller aldrig drack alkoholhaltiga drycker. Stordrickare fick oftare än måttlighetsdrickare giktbesvär.
Forskarna såg dock inte någon "giktsäker" nedre gräns för alkoholkonsumtion. Redan vid en daglig konsumtion som motsvarar alkoholmängden i drygt en burk folköl eller fyra centiliter starksprit var risken för gikt klart förhöjd.
Män som konsumerade mellan 15 och 30 gram alkohol per dag insjuknade nästan dubbelt så ofta i gikt jämfört med män som sällan eller aldrig drack alkoholhaltiga drycker. Ett par burkar folköl är tilläckliga för att få i sig den mängden alkohol.

Mer urinsyra
Att alkoholkonsumenter oftare än absolutister utvecklar gikt kan enligt forskarna bero på att alkohol både stimulerar produktion av urinsyra och gör det svårare för kroppen att göra sig av med urinsyran. Typiskt för gikt är just att det ur ett överskott av urinsyra bildas kristaller som ger upphov till smärta och inflammation i leder, till exempel i den klassiska "portvinstån".
Samtidigt pekar studien på att det finns stora skillnader mellan hur mycket olika alkoholhaltiga drycker påverkar giktrisken. Öl ökar risken betydligt mer än starksprit och ett par glas vin per dag kan betraktas som nära nog "giktsäkra".

Puriner
"Detta talar för att även andra ämnen än alkohol, som skiljer sig mellan olika alkoholhaltiga drycker, spelar en viktig roll för förekomsten av gikt", skriver forskarna.
Som exempel nämner de så kallade puriner, ämnen som i kroppen bryts ner till urinsyra. Just öl innehåller förhållandevis höga halter puriner.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om