Ökningen av diabetes har planat

Diabetes hos barn är vanligare i Finland och Sverige än i något annat europeiskt land. Den årliga ökningen av barndiabetespatienter verkar dock plana ut något.

Foto: Reed Saxon

Uppsala2012-11-14 10:05

I Uppsala län finns just nu ungefär 250 barn i åldrarna 0–18 år som har diabetes.
– Det har länge varit en stadig ökning av barndiabetes, men nu verkar det plana ut. Även om det hittills i år har varit ovanligt många nya diagnoser i Uppsala län, 36 stycken. Det brukar vara 25–30, säger Ingemar Swenne, överläkare på Akademiska sjukhuset och ansvarig för vården av länets alla diabetesbarn.
Den genomsnittliga åldern för när barnen får diagnosen diabetes typ 1 har gått nedåt till nio år. Det betyder att det är ganska många barn som får börja diabetesbehandling redan i förskolan.

Det tar tid att anpassa sig till att man fått diabetes inom familjen. Hela första året sedan barnet fått diagnosen är en utbildningsfas. Under de första veckorna har familjen en intensiv kontakt med barndiabetesteamet, men sedan planas den ut.
– När barnen kommer i skolåldern är det fortfarande föräldern som har ansvaret för barnets egenvård, det vill säga sprutorna och maten för diabetesbarnen. Men det är reglerat att skolan tar över det under skoltid och det ligger på rektors ansvar att informera personal om hur detta ska gå till, säger Ingemar Swenne.

Det är viktigt med rutiner runt ett diabetesbarn, att det funkar med maten på bestämda tider och att barnet har mycket fysisk aktivitet är en del av behandlingen. Men också viktigt att barnet vet vem som kan hjälpa det i stunder av insulinkänningar.
– Det är ju inte ett normalt liv att få flera sprutor varje dag, men det kan vara ett bra liv för det. Och det vill vi förmedla i barndiabetesteamet. Vi vet ju att om behandling ges konsekvent så minskar riskerna för komplikationer som skador på njurfunktion och ögon.

Diabetesforskningen pågår intensivt, inte minst här i Sverige och Finland som har högst nivåer av diabetes i Europa . Tills förra året pågick försök med att vaccinera mot diabetes, men de försöken har dock lagts ned.
– Det är förmodligen en kombination av flera faktorer som orsakar denna sjukdom i immunsystemet. Hade det bara varit en enda sak som orsakar diabetes hade man nog hittat den vi det här laget, säger Ingemar Swenne.

Fakta

Gemensamt för alla former av diabetes är att den som får sjukdomen har för mycket socker, glukos, i blodet.

Typ 1-diabetes brukar komma tidigt i livet och kallas därför också för barn- eller ungdomsdiabetes. Sjukdomen kommer snabbt och kräver behandling direkt.

Typ 1-diabetes är delvis ärftlig och går inte att bota. Med modern behandling går det att leva ett bra liv trots sjukdomen. Vanliga symtom att man behöver kissa ofta och mycket, blir väldigt törstig, är ovanligt trött, mår illa, har ont i magen, luktar aceton ur munnen, ser suddigt och går snabbt ner i vikt. Ungefär 250 barn under 18 år i länet har diabetes typ 1.

Typ 2-diabetes är vanligast i vuxen ålder. Sjukdomen kan vara ärftlig, men kan också bero på dåliga levnadsvanor. Till exempel kan övervikt, stress och rökning öka risken för att få typ 2-diabetes. Vanligt är att man är trött både fysiskt och psykiskt, blir mer törstig och kissar oftare. I hela Sverige finns cirka 50 barn under 18 år som har typ 2-diabetes, ofta orsakat av övervikt.

Källa: Sjukvårdsupplysningen www.1177.se.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om