Ökning av benbrott efter nyår

Lika säkert som att snön faller varje vinter så ökar antalet benfrakturer varje år vid ungefär samma tidpunkt. Värst drabbade är personer i 40-årsåldern”De som är äldre är smarta nog att hålla sig inne”, säger Karin Bernhoff, verksamhetschef för ortopedimottagningen.

När halkan lägger sig kraftsamlar Akademiska sjukhuset för att möta det ökade antalet frakturer.

När halkan lägger sig kraftsamlar Akademiska sjukhuset för att möta det ökade antalet frakturer.

Foto: Michaela Hasanovic/arkivbild

Uppsala2019-01-11 16:22

Ökningen av antalet benbrott började ungefär efter nyårshelgen. Men i år har vintern varit mer skonsam mot Uppsalaborna och på ortopediska mottagningen har man inte sett en lika dramatisk ökning som tidigare år.

– Det är inte av den digniteten vi sett tidigare år eftersom halkan inte kommit lika plötsligt i år, säger Karin Bernhoff som är verksamhetschef för ortopedimottagningen vid Akademiska sjukhuset.

Varje år flyttar ortopedin resurser för att möta det ökade antalet frakturer. Värst drabbade är 40-plussarna.

– När man är yngre ramlar man och får ett blåmärke; när man passerat 40, halkar och faller är det inte ovanligt att du får en fraktur.

De äldre som passerat 70 däremot är smarta nog att hålla sig inomhus när halksäsongen dragit igång, menar Karin Bernhoff. Men de bryter istället ben när de ska stöka undan julen.

– Vi ser en ökning även i den gruppen när de ska plocka ned julpynt och ramlar och slår sig.

Hon passar också på att skicka en uppmaning till allmänheten och försäkringsbolagen.

– Broddar är inte för gamla tanter! Man borde jämställa det med vinterdäckssäsongen och använda till slutet av mars. Jag tycker försäkringsbolagen borde skicka ut broddar till alla sina kunder. Det hade sparat dem och samhället mycket pengar, samtidigt som det skulle besparat folk mycket mänskligt lidande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!